Idén az első negyedévben 78 350 négyzetméterrel nőtt a budapesti modern irodapiaci állomány, amely összesen 4 053 940 négyzetmétert tesz ki – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF). Az üresedési ráta az előző negyedévhez képest 0,6, éves szinten pedig 0,8 százalékponttal nőtt, és 9,8 százalékon áll.

Idén az első három hónapban a bruttó kereslet 80 750 négyzetmétert tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 7 százalékos növekedés. 

A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 47 százalékkal. Az új szerződések a kereslet 27 százalékát tették ki, míg a bővülések, illetve az előbérleti szerződések részaránya 15 és 10 százalék volt.

A BIEF a legmagasabb bérlői aktivitást Dél-Budán mérte, a teljes volumen 21 százalékát itt kötötték le, második helyen a Váci úti irodafolyosó végzett, 17 százalékkal. A BIEF 122 bérleti szerződést regisztrált az első negyedévben, átlagos méretük 662 négyzetméter volt.

Young people sitting in half-empty office félüres iroda during coronavirus koronavírus period and using modern devices
Fotó: Shutterstock

A negyedév legnagyobb ügylete egy hosszabbítás volt az Infoparkban, 8410 négyzetméteren, míg a legnagyobb új bérlet egy 3760 négyzetméteres területre szólt a Dorottya Udvarban.

Az irodapiac első negyedéves eredményei tükrözik a piac általános bizonytalanságát, bizakodásra ad okot azonban, hogy a pandémia kezdete óta az idei a legerősebb első negyedév a bérleti tranzakciókat tekintve – áll a BIEF közleményében.