A brit közszolgálati BBC megszünteti a CBBC gyermekeknek szóló csatornáját, a BBC Four nevű adóját az online térbe költözteti, továbbá a vállalat az elkövetkező években mintegy ezer embernek szünteti meg az állásását – számolt be a Sky News

A BBC bejelentette, hogy az első egy digitális közszolgálati médiaszervezet felépítését tervezi, ennek érdekében egyesítik a BBC News adóit, és egy napi 24 órában működő tévécsatornát hoznak létre, amely az Egyesült Királyságban és a globális piacon is elérhető lesz. Az oxfordi és cambridge-i regionális tévéhírműsorok szintén a megszüntetett szolgáltatások közé tartoznak, egyesülve a BBC southamptoni és norwichi helyi adókkal. Tim Davie, a közszolgálati csatorna vezetője a következőket mondta a munkatársainak: „Ez a mi pillanatunk, hogy megépítsük az első digitális BBC-t. 

Az a vágyunk, hogy jobbá tegyük a licencdíjat fizetők és az ügyfeleink életét az Egyesült Királyság minden szegletében és azon túl is (..) Ehhez gyorsan kell fejlődnünk, és alkalmazkodnunk kell a minket körülvevő piac hatalmas változásaihoz”. 

1148108263 Conceptual illustration of a man with a leaf blower blowing away people depicting disposable people.
Fotó: Fanatic Studio/Gary Waters / Getty Images

A lépés hátterében az áll, hogy 

BBC-nek előre nem tervezve 285 millió fontot (több mint 131 milliárd forint) kell pluszban megtakarítania, 

válaszul Nadine Dorries kulturális miniszter januári bejelentésére, miszerint a konglomerátum éves licencdíját a következő két évben 159 font (több 73 ezer forint) áron befagyasztják. A közszolgálati adókat reklámbevételekből, illetve a licenszdíjakból tartják el, tehát a BBC nem közvetlenül a kormánytól kapja a működéséhez szükséges anyagi forrásokat. A licenszdíjat az adózás részeként közvetve fizetik be a brit állampolgárok.  

A tervek szerinti az első szakaszban évi 500 millió fontnyi (több mint 230 milliárd forint) megtakarítást terveznek, ennek részeként 200 millió font (több mint 92 milliárd forint) járul hozzá a díjak befagyasztása miatt 2027 és 2028-ra 285 millió font éves finanszírozási hiányhoz. 

A BBC-nél az elmúlt évtizedben már számos elbocsátást és leépítést hajtottak végre a licencdíj alatti emelése miatt. A brit közszolgálati csatorna vezetője, akit Tony Halltól  2020 szeptemberében vette át a BBC főigazgatói posztját, a munkája megkezdése óta felügyelte a vállalati létszám karcsúsítását. A BBC az elmúlt 18 hónapban körülbelül 1200 alkalmazottját már elküldte. A társaság továbbra is bizonytalansággal néz szembe a licencdíj jövőjét illetően, miután a kulturális miniszter bejelentette, hogy a jelenlegi finanszírozási modell 2027-es lejárta előtt új koncepciót szeretne találni, mivel az eddigi szerinte „teljesen elavult”.