A Google első körben több mint 300 Európai Uniós kiadónak fog fizetni az oldalán megjelenő hírekért - írta meg az Euró News. A terv szerint egyre több kiadóval fognak megállapodni. A technológiai óriás német, francia, magyar, osztrák, holland és ír kiadókkal állapodott meg és a cég egyik alkalmazottja azt írta blogbejegyzésében, hogy további tárgyalások is folyamatban vannak.

Sulina Connal, a Google hír- és kiadói partnerségi igazgatója azt írta, hogy

Eddig több mint 300 nemzeti, helyi és szakosított hírkiadványra vonatkozó megállapodásaink vannak Németországban, Magyarországon, Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában és Írországban. Még sok megbeszélés van folyamatban.

Logo der Firma Google LLC | usage worldwide (Photo by Christoph Hardt/Geisler-Fotopres / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Christoph Hardt / dpa Picture-Alliance via AFP

Arról egyelőre nincs hír, hogy mennyit fizet a vállalat az egye kiadóknak. Azt tudni lehet, hogy az első körös megállapodások kétharmada német vállalkozás. Többek között a Der Spiegel, a Die Zeit és a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A szerződéskötésekre az után került sor, hogy az európai sajtóorgánumok és kiadók már régóta küzdenek azért, hogy a technológiai óriáscégek fizessenek jogdíjat a munkájuk használatáért. Az 2019-ben fogadta el azt a szerzői jogi irányelvet, aminek az átültetése a tagállamok joganyagába jelenleg is zajlik.

Az új jogszabály alapján a külső online platformok, mint a Google vagy a Facebook közvetlenül tárgyalhat a tartalomgyártókkal a jogdíjak meghatározásáról.

A probléma akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor a Google News 2014-ben elhagyta Spanyolországot, amiért az ottani döntéshozók egy törvény formájában kollektív licencdíjat írtak elő a hírek közzétételéért. Egy másik esetben Franciaország 500 millió eurós bírságot szabott ki a Google-re, egy a helyi kiadókkal folytatott hasonló jogvita után.

Sulina Connal azt írta, hogy a új megállapodás értelmében a kiadók külön szerződhetnek a Google-lel arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran és mennyi hirdetéssel jelenjenek meg a híreik a webhelyeken. Hozzátette, hogy ezek a megállapodások minden tekintetben megfelelnek a törvényeknek és a szerzői jogi irányelveknek.