A hegyvidéki kerület fideszes polgármestere hangsúlyozta: nem tartja megengedhetőnek, hogy veszélyeztessék a környéken lakók vagy az ott közlekedők épségét, biztonságát.

Már hosszabb ideje folyik a XII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő, Böszörményi út 22. alatti hatemeletes épület bontása, amelynek a helyére irodaházat terveznek építeni. A bontási területen hétfőn baleset történt, az épület két legfelső szintje rászakadt az alattuk lévőre. Az épület több darabja az útra, illetve az ott parkoló autókra hullott, megrongálva azokat. Az utat lezárták, a katasztrófavédelem keresőkutyás egysége pedig kétszer is átvizsgálta a romokat. Sérültet nem találtak.

A XII. kerületi önkormányzat a bontási munkálatokat leállíttatta – közölte kedden Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy a Böszörményi úti projektcég, a BBSZ Ingatlan 2022 Kft. tulajdonosi jogkörben eljárva, értesítette az alvállalkozót, az Alba-Fém Kft.-t, hogy a hatósági vizsgálatok lezárultáig nem folytathatja a bontást. 

Több autó megrongálódott a XII. kerületben 2022. május 16-án, amikor a munkálatok közben a Böszörményi út 22. alatti, hatemeletes, bontásra ítélt épület darabjai az útra hullottak.
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Pokorni emlékeztetett, hogy a bontás miatt már korábban sok panasz érkezett az önkormányzathoz. A beruházást irányító cég vezetője korábban már intézkedett arról, hogy a bontás során a védőtávolságot jelentősen növeljék meg – mondta a polgármester, megjegyezve: talán ennek köszönhető, hogy személyi sérülés nem történt, csak egy-két autóban keletkezett kár. A Böszörményi út érintett szakaszán a járdát és a parkolót a múlt hét óta kerítéssel és védőhálóval vették körbe, amelyet mindkét végén a kivitelező munkatársai őriztek. 

A rendőrség eljárást indított az ügyben, ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. A kerületi önkormányzat tulajdonában lévő beruházó vizsgálja, hogy a bontást végző alvállalkozó szabályosan és szakszerűen végezte-e a bontást.