Együttműködési megállapodást kötött a Lidl Magyarország és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjának fellendítése érdekében az EU egységes piacán, valamint a harmadik országokkal folytatott külkereskedelemben.

A Lidl célja, hogy minél több magas minőségű magyar termék kerüljön nemcsak a hazai, hanem az exportpiaci célországokban található boltok kínálatába is. Az áruházlánc a magyar beszállítók nemzetközi piacon való megjelenését több módon segíti. A kereskedelmi vállalat a Lidl a magyar beszállítókért programon keresztül évek óta azon dolgozik, hogy minél több hazai termék kerüljön az áruházak polcaira belföldön és a külpiacokon, ennek eredményeként tavaly 170 beszállító 726 terméke jutott el 28 országba, mintegy 81 milliárd forint értékben.

Fotó: FOLDI D. ATTILA

Magyarországon a Lidl 4 logisztikai központtal és 191 áruházzal rendelkezik, több mint 8500 munkavállalót foglalkoztat. Már 469 magyar beszállító több mint 4000 hazai terméke található meg a Lidl polcain. A vállalat kiemelkedő eredményt ért el a borok exportjában is, 

2021-ben a teljes hazai palackos bor és pezsgőfélék exportjának meghatározó részét bonyolította le mintegy 7,9 milliárd forint értékben.

Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója kifejtette, az együttműködés lehetőséget nyit a Lidl beszállítói akadémia exporttematikájának fejlesztésére, a HEPA meglévő élelmiszeripari ügyfelei számára pedig alkalom nyílik olyan szakmai konzultációra, amely segíti a Lidl beszállítói láncba való csatlakozást.