A vállalat szerdai közlése szerint az elmúlt napokban

a gáz nemzetközi ára hirtelen megnőtt megawattóránként 80 euróról 125-130 euróra.

Egy amerikai cseppfolyósgáz-terminál felrobbanása, a gázszállítási láncokban tapasztalt problémák és a gáz fokozott betárolása a téli idényre együttesen áremelkedést idéztek elő. Ezzel párhuzamosan a műtrágya ára csökkent, így már nem gazdaságos a termelés - olvasható az üzem közleményében.

Az gyár vezetősége ezért felfüggesztette a műtrágyához szükséges ammónia gyártását, amit gázból állítanak elő. A műtrágya gyártása csak addig folytatódik, amíg tartanak az ammóniatartalékok.

Aktobe,Region,,Kazakhstan,-,May,04,2019:,Phosphate,Fertilizers,Plant.,Machine
Fotó: Shutterstock

Közölték, hogy más európai termelők is hasonló döntést hoztak az általános kedvezőtlen piaci helyzet miatt.

Harri Kiiski, az Azomures vezérigazgatója nehezményezte, hogy Romániában a nagy energiafogyasztók nem kapnak segítséget, a román állam ugyanis nem alkalmazza az EU által biztosított támogatást, amelynek a jogi keretét már elfogadták, de az alkalmazásáról még folyamatban vannak a tárgyalások a román hatóságokkal.

Példaként említették Bulgáriát, ahol a nagy ipari fogyasztók korlátozott áron, 72 euróért jutnak gázhoz.

A vállalat egyelőre nem tervezi kényszerszabadságra küldeni a dolgozókat, de rákényszerül, ha hosszú időre kell felfüggesztenie tevékenységét.

Az Azomures évente 1,6 millió tonna műtrágyát gyárt, amelynek mintegy 75 százaléka a román piacra kerül. A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő üzem 1100 dolgozót foglalkoztat. Tavaly decembertől áprilisig már felfüggesztették egyszer a működésüket szintén a magas energiaárak miatt.