Stephane Noel bíró megerősítette, hogy peren kívül megállapodtak a McDonald's étteremlánc francia részlegével, ezzel az ország második legnagyobb adóbírásgát szabták ki. A megállapodás szerint a gyorsétteremláncnak egy 508 milli eurós bírságot, illetve egy 737 millió eurós hátralékot kell megfizetnie - írta meg a France 24. Egy 2014-ben indult vizsgálat szerint a cég szándékosan a valós eredménynél alacsonyabb nyereségekről számolt be, hogy ezzel csökkentse az adóterheit.

FRANCE - MCDONALD S - ILLUSTRATION
Fotó: Hans Lucas via AFP

Amennyiben a vállalat befizeti a kiszabott bírságot és hátralékot, akkor az ügyészség eltekint a vádemeléstől az ügyben

- mondta Jean-Francois Bohnert francia pénzügyi főügyész. Hozzátette, hogy a kiszabott összeggel a cég az elkerült 2,5-szeresét fogja megfizetni.

Az ügyészség 2016-ban indított hivatalos vizsgálatot a cég ellen, miután a szakszervezeti tisztviselők feljelentették a társaságok adócsalás eltusolása miatt. A McDonald's közleménye szerint a vizsgált időszakban 2,2 milliárd eurót fizetett be.

A megállapodás értelmében az ügyet és a vizsgálatot a vétkesség elismerése nélkül zárják le a hatóságok

- áll a vállalat közleményében.

Franciaországban a valaha volt legnagyobb adóbírságot 2020-ban szabták ki a hatóságok. Akkor az Airbus repülőgépgyártónak 2,1 milliárd eurót kellett befizetnie az államkasszába.