Hosszas vizsgálatot követően az Ír Adatvédelmi Hatóság (DPC) olyan törvénytervezetet állított össze, amellyel megakadályoznák, hogy a Facebook és az Instagram továbbíthassa az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba. Ez a szabályozás gyakorlatilag ellehetetlenítené a Meta platformjainak további európai működését. Mark Zuckerberg jelezte is, hogy a régióból való kivonulás már szeptemberben bekövetkezhet, ha nem találnak alternatív megoldást. Bár eddig csak az amerikai közösségimédia-platformokról szóltak a hírek, a Fortune arról írt, hogy

a DPC döntése a kínai TikTokot is kitaszíthatja Európából.

Az ír szabályozás ugyanazokat az aggályokat fogalmazta meg, amelyek miatt két évvel ezelőtt zátonyra futott az és az Egyesült Államok közötti adatvédelmi pajzsra, a Privacy Shieldre vonatkozó megállapodás. Ez az egyezség tette lehetővé az amerikai vállalatoknak, hogy importálják az európaiak személyes adatait, noha az Egyesült Államokban nem annyira szigorúak az adatvédelmi jogszabályok, mint az unióban.

A Privacy Shield lehetőséget adott arra, hogy a cégek saját maguk tanúsíthassák, hogy uniós szintű adatvédelemmel rendelkeznek.

Ezáltal biztosítva volt az EU és az USA között a transzatlanti adatfolyam fenntartása. Az Európai Unió Bírósága (EUB) végül azért semmisítette meg 2020-ban a Privacy Shieldet, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy az Egyesült Államokban nincs olyan független hatóság, amelyhez az európaiak fordulhattak volna, ha úgy érezték, hogy visszaélés történt az adataikkal. Az EUB ezzel együtt nem vette el az amerikai cégektől a lehetőséget, hogy az úgynevezett általános szerződéses záradékkal (SCC) jelen maradjanak Európában. A Facebook és az Instagram ezekre az SCC-kre támaszkodik már évek óta az adattovábbításkor. Az ír hatóság viszont felismerte, hogy az SCC-k ugyanazokkal a problémákkal járnak együtt, mint a korábbi megoldások. Ennek alapján hozta meg a DPC a Meta elleni határozatát.

Lekapcsolhatja az Instagramot és a Facebookot a Meta Európában

Az Ír Adatvédelmi Bizottság arra kérte a többi tagállam szakhatóságait: ne engedjék, hogy a platformok továbbítsák az európaiak adatait az Egyesült Államokba.

Az Ír Adatvédelmi Hatóság benyújtotta az európai adatvédelmi szervezeteket összefogó Európai Adatvédelmi Testülethez (EDPB) a határozatát, amely ellehetetlenítené a Meta számára az SCC-k használatát. A nemzeti hatóságoknak most egy hónapjuk van arra, hogy átnézzék a tervezetet, és kifogást nyújtsanak be ellene. A kifogások alapján az ír tervezet még változhat, de attól függően, hogy milyen gyorsan tudják átvinni a jogalkotáson,

a Facebook és az Instagram akár már szeptemberben is távozhat Európából.

Egyelőre az sincs kizárva, hogy a döntés a jövő évre csúszik.

TikTok
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A TikTok is távozhat

A DPC szóvivője elmondta, hogy a tervezetet valóban benyújtották az EDPB-hez, és azt is közölte, hogy nemcsak az amerikai Meta, hanem a kínai ByteDance platformjára is kiterjesztenék a szigorúbb szabályozást. A közelmúltban a DPC súlyos fenyegetésnek nevezte a TikTokot, mert a vizsgálataik szerint

a kiskorúak személyes adatait nem megfelelően kezeli, és ugyanúgy feldolgozza és továbbítja Kínába, mint a nagykorú felhasználóktól szerzett adatokat

erről a TechCrunch írt. Az ír hatóság már jelezte a ByetDance-nek az aggályait a felhasználó adatok kezelését illetően, és felszólította, hogy vagy függessze fel a szolgáltatását, vagy tömje be az adatvédelmi hézagokat. A DPC szóvivője elmondta, hogy most várják a TikTok vezetőségének válaszát a felvetett aggályokkal kapcsolatban, és ezektől a válaszoktól függ, hogy a Metához hasonlóan a TikTokot hozzáírják-e a szigorításhoz. A kínai közösségimédia-platform szóvivője azt mondta: teljes mértékben együttműködnek a DPC-vel és az EDPB-vel a vizsgálatok során, de a részletekről egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.

A TikTok ellen az amerikai felügyelet is fellépésre ösztönzi a döntéshozókat és a vállalatokat. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság arra kérte az Apple-t és a Google-t, hogy a kínai adathalászat visszaszorítása érdekében vegyék le a TikTokot az applikációs boltjaikból. A kínai cég tagadja, hogy a felhasználóktól gyűjtött adatokkal visszaélnének, vagy azokat továbbítanák a Kínai Kommunista Pártnak. Ezzel együtt a kínai törvények nem adnának lehetőséget, hogy a ByteDance megállapodhasson az európai vagy az amerikai adatvédelmi hatóságokkal, tehát ha a DPC tervezete zöld utat kap, akkor a TikToknak is búcsút lehet inteni a Facebookkal és az Instagrammal egyetemben.