A sertéspiacon magát meghatározónak mondó hajdú-bihari Kurucz csoport három cége jelentett egyszerre csődöt a múlt héten: 

  • a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft.,
  • a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft.
  • és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

– számolt be a 24.hu

A Kurucz csoport a honlapja szerint 

3500 hektár földön gazdálkodik, amelyen 45 ezer tonna takarmányt termel. Nyolc sertéstelepen 8 ezer kocát, 140 ezer hízót tartanak. A cégcsoport nem csak tenyészti és vágja az állatokat, de a feldolgozást és az értékesítést is maga végzi.

Mohács Laufer László Hungary gazdaság Vágóhidat avattak fel Orbán Viktor avatta fel  Csányi Sándor új vágóhídját
Illusztráció. Fotó: Laufer László

A portál szerint konkrét csődről a bő két hónapja leadott mérlegbeszámolókban még nem tettek említést, a cég 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelt el, és ehhez képest méretes, 653 millió forint veszteséget mutatott ki. Az összes tartozás a múlt év végén közelítette a 4,9 milliárd forintot, ennek a nagyobb része, 3,5 milliárd forint rövid lejáratú, éven belül fizetendő tartozás volt, és 1,3 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettség (ebből 935 millió forint beruházási hitel). 

A Kurucz Farm mérlege sem festett jobban, abban 5,1 milliárd forint bevétel és 498 millió forint veszteség szerepel, a tartozások pedig itt is meghaladták a 4 milliárd forintot. A kereskedőcég, a Pig-Trade 2,8 milliárdos forgalmat mutatott ki tavaly, 105 millió forint veszteséget és 1,6 milliárd tartozást halmozott fel. 

Az energia drámai drágulása mellett a takarmányárak két év alatt megháromszorozódtak, a tetejébe a csoport takarmánytermelő területeit aszály sújtotta. Mindezek és a sertéságazat negatív banki megítélése súlyos likviditási hiányhoz vezettek

– részletezte Kurucz Ferenc a csőd okait. 

A csoport honlapján már megjelentek a hirdetmények, ezek szerint szeptember 27–28–29-én nagyüzem lesz a sárrétudvari központban: egymást követő napokra hívták a három cég hitelezőit csődegyezségi tárgyalásra, a hitelezőknek 30 napjuk van, hogy bejelentkezzenek az eljárásba.