Amikor közzétesz egy bejegyzést a Twitteren, az megmozdítja az egész befektetői világot. A milliárdos szeszélyes viselkedése, elejtett félmondatai és váratlan bejelentései akár egyik napról a másikra képesek a feje tetejére állítani a tőzsdéket. Néhány évvel ezelőtt a saját cégének, a Teslának az árfolyamát lőtte az egekbe egy népszerű amerikai podcastben elejtett mondatával. Akkor azt mondta, hogy úgy döntött, visszavásárolja elektromos autókat gyártó cégének a részvényeit, a befektetők pedig természetesen rávetették magukat a papírokra. 

Az ilyen megnyilvánulásai miatt már eljárás is indult ellene piacbefolyásolás miatt, és nem ez volt az egyetlen érdekes eset, amikor a világ leggazdagabb embere felkavarta az állóvizet. A bitcoinnal kapcsolatos támogató magatartása a kriptót a csúcsra juttatta, hogy aztán a környezetkárosító hatások hírére hagyja zuhanni a értékét. Ez után a dogecoin viccnek szánt kriptodevizát lőtte egyenesen a Holdig. Gyakorlatilag a befektetők megrohamozták a viccnek szánt kriptót csak azért, mert Musk egy kutya és egy hold emotikont posztolt a Twitteren. Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a milliárdoson látszik, hogy örömmel tetszeleg ebben a szerepben, és élvezi, hogy ő a piacok alfája és ómegája. 

Józsa Bence, Equilor Befektetési zrt. elemzője, VG Podcast
Józsa Bence. Fotó: P. A. R.

Jelenleg a milliárdos és a Twitter kálváriája tartja lázban a befektetőket. Musk és a közösségi platform története azzal kezdődött, hogy a Tesla-vezér több mint 9 százalékos részesedést vett a vállalatban, hogy aktivista befektetőként visszaterelhesse a kék madaras céget a szólásszabadság útjára. Már ez is felkeltette a piac érdeklődését, majd jött a hír, hogy Musk ajánlatot tett az egész vállalatra. Persze az üzletet azóta sem sikerült nyélbe ütni, hiszen a hamis profilok körüli vita gátolja az előrejutást. 

Közben a Tesla háza táján se múlik el nap események nélkül. A milliárdos egyik nap a cég alkalmazottai 10 százalékának leépítéséről beszél, majd kiderül, hogy további embereket toboroznak a vállalathoz. Eközben a befektetők óvatosan méregetik a történéseket, hiszen sosem lehet tudni, hogy a következő nap milyen bejegyzésével borítja fel a kártyaasztalt a világ leggazdagabb embere. 

Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla, speaks during the International Space Station Research and Development Conference at the Omni Shoreham Hotel July 19, 2017 in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Folytatódik a toborzás a Teslánál, miközben Musk továbbra is leépítésekről beszél

A Tesla még mindig bővíti az alkalmazotti létszámát, annak ellenére, hogy Elon Musk korábban 10 százalékos leépítésről beszélt.

Musk egyébként az egész Egyesült Államoknak a recesszióját jósolja, szerinte ez elkerülhetetlen lesz. A Katari Gazdasági Fórumon felszólalva a milliárdos – amikor arról kérdezték, mit gondol Joe Biden amerikai elnök kijelentéséről, amely szerint elkerülhető a gazdasági visszaesés – kijelentette, hogy a „egy bizonyos ponton már elkerülhetetlen”.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast