Kedvező árfolyamhatások támogatásával növelte bevételét és javította eredményét a memória-áramkörök magas kereslete révén a második negyedévben a dél-koreai SK Hynix csipgyártó konszern. A geopolitikai feszültségek és a szigorú kínai járványügyi intézkedések ellenére rekordnak számító árbevételre tett szert. A piacvezető, szintén dél-koreai Samsunghoz hasonlóan a második legnagyobb memóriacsip-gyártó is profitált az erős keresletből és a kedvező devizaárfolyam-hatásokból.

Workers are seen on the operations floor of an SK Hynix plant in Icheon on August 25, 2015. South Korea's SK Hynix Inc., the world's second-largest memory chip maker, announced August 25 it would spend 46 trillion won (US$38 billion) in facility investments over the next 10 years. AFP PHOTO / POOL / KIM MIN-HEE (Photo by KIM MIN-HEE / POOL / AFP)
Fotó: Kim Min-Hee / Pool via AFP

Az SK Hynix szerdai jelentése szerint az értékesítési árbevétel az előző évhez képest 34 százalékkal, 13,81 ezermilliárd wonra (10,4 milliárd euró) nőtt.

Az eladások főként dollárban realizálódtak, a dollár pedig a negyedév során húszéves árfolyamcsúcsot ért el, javítva a koreai devizában elkönyvelt eredményt.

A működési eredmény 56 százalékkal, 4,2 ezermilliárd wonra (3,2 milliárd dollár) nőtt az április–júniusi negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,7 ezermilliárd wonnal. A nettó nyereség 45 százalékkal, 2,88 ezermilliárd wonra nőtt, ami 2018 második negyedéve óta a legmagasabb.

Bár a jelentések szerint a DRAM memóriacsipek ára csökkent a negyedévben, a NAND flash memóriák ára emelkedett. A hagyományos DRAM csipeket elsősorban PC-memóriákhoz és szerverekhez használják, míg a NAND-memóriát okostelefonokban és táblagépekben alkalmazzák.

A dollár árfolyamának emelkedése és az amerikai leányvállalat, a Solidigm eladásai szintén pozitívan hatottak az eredményre. A dél-koreaiak decemberben fejezték be az amerikai Intel csipóriás flashmemória-részlege átvételének első fázisát.

Az üzletmenet rendkívül kedvezően alakult az egyébként kihívásokkal terhes globális piaci környezetben, egyebek között a az Oroszország és Ukrajna közötti háború és a Kína egyes régióiban elrendelt járványvédelmi korlátozások közepette – közölte a vállalat. Az SK Hynix azonban arra számít, hogy az év második felében gyengülni fog a memória-áramkörök iránti kereslet, mivel a személyi számítógépek és az okostelefonok felhasználói felvétele valószínűleg alacsonyabb lesz az eredetileg becsültnél.