A Starbucks 16 kávézójában húzza le a rolót, mivel a vezetés szerint az oda szokott veszélyes vendégek biztonsági kockázatot jelentenek a többi vendég és a személyzet számára - írta meg a Business Insider. A vállalat vezérigazgatója, Howard Schultz egy kiszivárgott videóban beszélt a döntésről.

A felvételen az látható, hogy Schultz feltételezhetően az alkalmazottak egy csoportjához beszél, miközben bejelenti a bezárásokat. A CEO azt is elmondta, hogy

ez még csak a kezdet.

A Starbucks az Insider megkeresésére megerősítette, hogy a felvétel és az elhangzottak valósak, viszont arra nem reagált, hogy a videó hol és mikor készült. Azt sem részletezték, hogy melyik üzleteket zárják be.

Annyit már a múlt héten bejelentettek, hogy július végéig 16 kávézót zárnak be. Ezek Los Angelesben, Seattle-ben és az Oregon állambeli Portlandben vannak, de más városokat is érint a döntés. Azt is tudni lehet, hogy a bezárásokról a vásárlók és a dolgozók biztonsága érdekében döntöttek. A hivatalos kommunikációban a cég vezetése olyan kihívást jelentő incidensekről számolt be, amik kezelésére az üzleteik nincsenek felkészítve. Amikor a bezárásokról szóló hírek először megjelentek, akkor a vállalat szóvivője azt mondta, hogy azokban az üzletekben nem folytatják a munkát, ahol ezek a kihívások megjelentek. A vezetés meghallgatásokat tartott az érintett kávézók személyzete körében, akik

kábítószerfogyasztás miatt zavart vendégekről, hajléktalanokról és bűnözőkről számoltak be, akik veszélyt jelentenek a dolgozókra és a rendes vendégekre egyaránt.

Schultz elmondta, hogy ezekkel a problémákkal nem tud a cég megbirkózni, így olyan üzleteiket is el kell engedniük, amik egyébként nyereségesen működtek. Elmondta azt is, hogy korábban az érintett helyeken próbálkoztak a mosdók bezárásával és az asztalokszámának csökkentésével, hogy a veszélyes vendégek nem költözzenek be az üzletbe, de állítása szerint ezek az intézkedések nem váltak be.

Fotó: FREDERIC J. BROWN

A szakszervezet szerint megtorlás történik

A Starbucks szakszervezeti vezetői szerint az üzletlánc a veszélyes vendégeket használja álcának, miközben a valóságban megtorlás zajlik a cégen belül. Szerintük a vezetés olyan kávézókat zár be, ahol nem rég szakszervezeti tömörülés jött létre. Állításuk szerint a legutóbb bejelentett 16 kivégzett üzlet között 2 is  van, ahol frissen döntöttek a szakszervezethez csatlakozásról, illetve egy harmadikban augusztusban lett volna erről szavazás.

A Starbucks minden ilyen döntése egy példátlan szakszervezetet felszámoló kampány része

– olvasható a Starbucks Workers United Insidernek küldött közleményében. A Starbucks vezetése tagadja, hogy ilyen indíttatás állna a döntéseik hátterében.

Reneszánszukat élik az amerikai szakszervezetek

Nyolc hónap alatt több helyi szervezet alapítását kezdeményezték, mint tavaly egy egész év alatt a feszességét kihasználó dolgozók.