Az október elsejével induló fiskális év első kilenc hónapjában a szakszervezetek alakítását célzó beadványok száma 56 százalékkal, 1,240-ről 1,935-re ugrott az előző évhez képest – derül ki az Egyesült Államok Nemzeti Munkaügyi Hivatalának (NLRB) szerdai közléséből.

A szakszervezet alapítási kedv növekedését jelzi, hogy 

már május 25-én több helyi csoport megalapítását kezdeményezték, mint az előző fiskális évben összesen. 

A dolgozói érdekképviseletek erősödését mutatja az is, hogy a tisztességtelen foglalkoztatási gyakorlatokhoz kapcsolódó ügyek száma is 14,5 százalékkal, 13,106-ra nőtt az egy évvel korábbi 11,451-gyel szemben.

Amerikai szakszervezet

Fotó: Francine Orr / Los Angeles Times via Getty Images

A szakszervezetek és a munkásérdek-képviselet erősödésére utaló jelek már korábban is érzékelhetőek voltak, 

elég, ha a tavaly októberben indult sztrájkhullámra gondolunk, vagy épp arra, hogy évek munkáját követően megalakult az első Amazon szakszervezet, de a Starbucksban is évtizedeket kellett várni, hogy ismét megjelenjen a kollektív érdekképviselet.

Ugyanakkor a hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy az élénkülő aktivitással lépést tartani egyre nagyobb problémát jelent számukra, hiszen költségvetésük 9 éve azonos, és 2010 óta az inflációt figyelembe véve 25 százalékos csökkenést kellett tapasztalniuk a források terén, miközben 2002 óta 39 százalékot csökkent a hivatal létszáma is.

Presser at LAC+USC Medical Center. Two bargaining units of SEIU Local 721 representing roughly 7,000 frontline employees, including nurses and nurse practitioners, are announcing plans at a press conference for a three-day strike beginning on June 1st. Th

Fotó: Francine Orr

A továbbra is rendkívül feszített amerikai munkaerőpiacon az egyre határozottabb munkásság megjelenése azonban sokak szerint könnyen bér-ár spirálhoz és elszabaduló inflációhoz vezethet, ugyanakkor a munkaerőhiány egyelőre a Fed egyre határozottabb lépései ellenére sem látszik enyhülni. Az sem feltétlenül nyilvánvaló, hogy 

az idei, magas aktivitás képes lesz-e a szakszervezeti mozgalom évtizedek óta tartó hanyatlását visszafordítani az országban.