A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program keretében az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-vel megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam.

A célcsoportba tartozik az, aki még nem töltötte be a 25. életévét, a 25–30 év közötti pályakezdő, az 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező, legalább hat hónapja regisztrált álláskereső.

De hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikén lakik.

3d,Illustration.,Cartoon,Characters,Businessmen,Hands,With,Golden,Coin,,Sticking
Fotó: Shutterstock

A támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a vállalkozás a bruttó bér és a szocho 75 százalékáig igényelhet támogatást. 

A munkaadó teljes, napi nyolcórás munkaidő esetén egy álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat, legfeljebb hat hónapon át.

Az új program Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében, az összes vidéki régióban elérhető. Közép-Magyarországon pedig változatlanul pályázható a Vállalkozások munkaerő támogatása program, az összesen 32 milliárd forint állami hozzájárulásnak köszönhetően országszerte mintegy 50 ezer álláskereső helyezkedett már el.

Szintén mától nyílik újra a Közfoglalkoztatásból versenyszférába program, és ismét igényelhető az álláskeresők lakhatási és utazási támogatása is. A támogatások részleteiről a Munka.hu foglalkoztatási portálon érdemes tájékozódni.