Másodszor is elhalasztotta járatainak újraindítását az adósságokkal küzdő Blue Air diszkont légitársaság, amelynek gépei október 10-től sem szállnak fel – közölte pénteken a román légitársaság. 

Valencia,,Spain,-,January,26:,Romanian-owned,Airline,Blue,Air,Has
Fotó: Shutterstock

A vállalat pénteken közleményt adott ki, amely szerint bonyolultnak bizonyulnak az új befektetők vonzásáról, az adósságok rendezéséről folytatott tárgyalások, így nem teszik lehetővé, hogy a Blue Air gépei október 10-től ismét felszálljanak. 

 

 A Blue Air szeptember 6-án állította le járatait, majd azt ígérte, hogy azok szeptember 12-től újraindulnak, de ez nem történt meg. Ezt követően az október 12-i határidőt tűzték ki. A pénteki közleményben már nem jelöltek ki újabb határidőt. 

 

A légitársaság a járatok felfüggesztésekor arra hivatkozott, hogy a környezetvédelmi alap zárolta a bankszámláit, és ez megbénította a tevékenységét. Később feloldották a számlák zárlatát, de kiderült, hogy a cég adóssága 230 millió euróra rúg, ami normális éves bevételének felét teszi ki. 

A Blue Air flottája 2019-ben még 32 repülőgépből állt, jelenleg 13 gépe van, amelyek átlagosan 174 hellyel rendelkeznek, de a tél folyamán számuk ötre csökken, mert a többit vissza kell szolgáltatniuk a tulajdonosoknak. 

A vállalat jelenleg új befektetőkkel tárgyal, akiktől a cég megmentését remélik, és a román állammal is egyeztet, amely állami támogatást nyújtott a román magántulajdonban levő légitársaságnak a koronavírus-járvány idején.  A román légiközlekedési piacon a Blue Air a Wizz Air és a Tarom román állami légitársaság vetélytársa. 

Korábban a VG azt is megírta, hogy az újonnan alapított AirConnect friss közleménye szerint március vége előtt biztosan nem tudják beindítani a Kolozsvár–Budapest és Bukarest–Budapest járatot, mivel késik a megrendelt második repülőgépük leszállítása. 

Sztrájkolnak a nagyobb fizetésért a román légitársaság dolgozói

A 14 éve veszteséges Tarom vezetősége a társaság súlyos anyagi helyzetére hivatkozva elutasította a 36 millió eurós többletkiadással járó bérkövetelést.