Újabb áldozata van az energiaválságnak: a francia Duralex üveggyártó legalább négy hónapra leállítja a termelését, a cég vezérigazgatója a szédítő magasságokba emelkedő gáz- és áramárakat okolta a kényszerszünetért. 

Fotó: Guillaume Souvant / AFP

Az orosz–ukrán háború által kiváltott áremelkedési hullám úgy tűnik, egy időre maga alá temeti a 77 éve alapított, háztartási és éttermi üvegárut, poharakat, törhetetlen sütőtálakat gyártó Duralexet, amelynek a nevében a dur franciául a keménységet, ellenálló képességet jelöli. 

A klasszikus, magasan edzett üvegből készülő Duralex poharakról azonban az előttünk álló időszakban sem kell lemondani, a cégnek ugyanis fél évre elegendő raktárkészlete van, azt fogják kiárusítani. 

Jose-Luis Llacuna vezérigazgató a Reutersnek elmondta, hogy a legutóbbi negyedévben látott és a 2023 elejére várt energiaárak mellett értelmetlen felfűteni a kemencéket, veszteséggel pedig nem érdemes gyártaniuk, inkább megvárják, amíg a helyzet normalizálódik. 

Októberről novemberre duplájára nő a gázár,

 a gyártástechnológia pedig 1500 fokra hevített kemencét kíván meg a speciálisan edzett üvegáru előállításához. A termékek árában az energia részaránya akkor már 40 százalékot képviselne, ez pedig gazdaságilag irracionális, ezért választották a kisebbik rosszt, a termelés szüneteltetését.

A Duralex nem várja meg a gázár duplázódását, még ezt megelőzően, novemberben elején leáll – mondta. 

Az üzem 250 dolgozóját szabadságra küldik,

csak a fenntartási munkákat végző kollégák tartanak ügyeletet, mivel a kemencéket alapjáraton üzemeltetni kell, mert teljes leállításuk helyrehozhatatlan károkat okozna bennük. 

Fotó: Guillaume Souvant / AFP

A világhírű vállalat éves forgalma tavaly 30 millió euró volt, ebből hárommilliót, azaz tíz százalékot költöttek energiavásárlásra. A villamos energiát és a gázt a szabadpiacról beszerző társaság 2023 második és harmadik negyedévére már lekötött bizonyos mennyiségű gázt az újrainduláshoz, emellett takarékossági intézkedéseket hozott a villanyszámla csökkentéséhez.

Annak egyébként különös oka van, hogy kockázatai fedezésére miért nem kötött hosszú távra szóló gáz- és áramellátási szerződéseket a Duralex. A társaságot ugyanis 2021-ben megvásárolta a Pyrex márkáról ismert International Cookware, és akkor az energiakereskedők azzal biztatták őket, hogy a piaci árak esni fognak. Nem így történt.