A Lufthansa pilótái 24 órás sztrájkot hirdettek pénteken. A szakszervezet vezetője jelentette, hogy a munkabeszüntetés a terveknek megfelelően elkezdődött. A sztrájk miatt a légitársaság nagyjából 800 járatát törölték, ez a becslések szerint 130 ezer utast érint. A törlések belföldi és külföldi járatokra is vonatoznak. A német ZDF portál arról ír, hogy az első tárgyalások a szakszervezettel kudarcba fulladtak. A munkabeszüntetés a müncheni és a frankfurti repülőtér összes járatát érinti – írja a Bloomberg.

02 September 2022, Bavaria, Munich: The words "Lufthansa" and "canceled" can be read on a display board at the airport. Numerous Lufthansa flights have been canceled due to the all-day pilots' strike by the Vereinigung Cockpit union.
Fotó: Peter Kneffel / DPA / AFP

A társaság azt kéri az utasoktól, hogy mindenképpen tájékozódjanak a honlapjukon a járatokról. Közölték, hogy már csütörtökön is voltak lemondások, és nincs kizárva, hogy a hét végén is lesznek.

A Cockpit Association (a pilóták szakszervezete) 5,5 százalékos béremelést követel, és azt, hogy a következő évtől a fizetéseik legyenek inflációkövetők. A szakszervezet több mint ötezer alkalmazottat szólított fel az alapvállalatnál és a Lufthansa Cargo árufuvarozási leányvállalatnál, hogy pénteken ne vegyék fel a munkát.

A Lufthansa nem érti, hogy minek kell sztrájkolni

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezérigazgatója felszólította a szakszervezetet, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Egyáltalán nem értjük, hogy a Cockpit Association minek hirdetett sztrájkot

– mondta Niggemann. Hozzátette, hogy úgy látja, a társaság a koronavírus elhúzódó hatásai és a globális gazdasági nehézségek ellenére egy nagyon jó, társadalmilag kiegyensúlyozott ajánlatott tett a munkavállalóknak. A cég a havi alapbér 900 eurós emelését ajánlotta fel, ezt követően kezdték el szervezni a sztrájkot. A Lufthansa szerint a szakszervezet követelései 40 százalékkal növelnék a pilótafülkék személyzeti költségeit – erről a Reuters is írt.

02 September 2022, Hessen, Frankfurt/Main: Stranded in Frankfurt is a Lufthansa passenger from the USA, who is now waiting amid her suitcases for an onward flight. Numerous Lufthansa flights have been canceled due to the all-day pilots' strike by the Vereinigung Cockpit union.
Fotó: Boris Roessler / AFP

A szakszervezet közölte, hogy ez nem csak a pénzről szól

A pilóták szakszervezetének vezetője, Matthias Baier a ZDF-nek elmondta, hogy a fizetés kérdése csak egy a 16 pontos követelési listájukról. Szerinte az igényeik észszerűek. A 900 eurós emeléssel kapcsolatban kifejtette, hogy 

elsőre nagyon jól hangzik, és még több is, mint amit kértek, de hozzátette, hogy nem minden a pénzről szól.

A földi személyzettel megállapodott a Lufthansa, most jönnek a pilóták

A tárgyalások harmadik fordulóján végre megállapodásra jutott a német Lufthansa vezetősége a földi kiszolgálószemélyzettel a béremelésről – jelentette be a Verdi szakszervezet és a légitársaság. 

A pilótákat sok támadás éri amiatt, hogy a sztrájk pont a nyaralási idő végén van, amikor az iskolába visszatérő gyerekek miatt nagyon sokan utaznak repülővel az országban. Baier szerint ez valóban sajnálatos, de az időzítés nem az ő hibájuk. Kifejtette, hogy a szakszervezet tartotta magát a kollektív szerződésben meghatározottakhoz, és június 30. óta tíz alkalommal is tárgyaltak a követeléseikről a Lufthansa vezetőségével. Mivel nem született eredmény, eljött a sztrájk ideje. A szakszervezet kockázatitőkedíj-főnöke, Marcel Gröls elmondta, hogy egyelőre nincs tervben újabb sztrájk, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz. 

A munkaügyi viták elkerülése érdekében a társaságnak erősen javított ajánlatot kell tennie 

– mondta Gröls.

Megvéd a jog: ezt tegyük, ha törlik a járatunkat, vagy ha sokat késik az indulás

Európa légi forgalma káoszba fulladt ezen a nyáron. Szinte minden reptéren jelentős járatkésésekre és -törlésekre kell számítani, a londoni Heathrow reptérről pedig halmokban magukra hagyott bőröndkupacokról is kerültek fel képek a közösségi médiára. A fennakadásokat a munkaerőhiány, a sztrájkok és az utazni vágyók tömegei okozzák. A légitársaságok számára számos kártalanítási szabályt ír elő az abban az esetben, ha törlik az utas járatát, vagy ha késik az indulás.