A Pilóta kekszet 2006 óta gyártják a fehérvári Mondelez Hungária Kft. üzemében. A cég a Hvg.hu-nak megerősítette, hogy készlethiány van a Pilóta szendvicstermékből, változás a közeljövőben pedig nem várható, ezért tűnt el a legtöbb üzletből a legendás magyar édesség.

A várhatóan tartós készlethiányt a gyártókapacitásainkat érintő nehézségek, illetve az édesipari ágazatot is sújtó alapanyag- és csomagolóanyag-hiány okozzák

– közölte a Mondelez Hungária Kft.

Piilta keksz,
Alapanyag- és csomagolóanyag-hiány miatt nem találni Pilóta kekszet a boltokban.
Fotó: Kotulák Andrea / Világgazdaság

Mayer Gábor ügyvezető igazgató azonban kiemelte, a készlethiány csak a Pilóta szendvicskekszet érinti, a márka többi termékét nem. Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy minél előbb a keresletnek megfelelő mennyiséget tudjanak előállítani.

A Pilóta kekszet 1960-tól gyártják, az első években kakaós keksz és piskótalap töltésével készült. 

Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy a második világháborúban a vadász- és bombázópilóták túlélőcsomagjaiban mindig volt keksz és csokoládé.

A hatvanas évek végén a Pilótát 20 dekagrammos, rúd formájú csomagolásban szándékozták forgalmazni, de a piskóta változó méretét a csomagológép nem tolerálta, ezért a fehér lapot piskótáról kekszre váltották. Azóta folyamatosan gyártják.

A 2014 szeptemberében átadott, 11 milliárd forintból bővített Mondelez Hungária Kft. székesfehérvári üzemében a közkedvelt helyi márkák – Győri édes, Pilóta – mellett valódi világmárkák készülnek, mint a Milka és a Cadbury csokoládé-keksz szendvicstermékei, a LU, a Ritz és a TUC, valamint az Oreo kekszek.

Fotó: Kotulák Andrea / Világgazdaság