Az amerikai kongresszus két republikánus tagja a TikTok közösségi oldal betiltását kezdeményezi az Egyesült Államokban a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva – írta a Washington Post. Marco Rubio szenátor és Mike Gallagher a napilapban megjelent közös véleménycikkben jelentette, hogy jogszabályt terjesztenek elő a TikTok és minden más közösségi alkalmazás betiltásáról, amely a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt áll.

07 July 2022, Berlin: The logo of the video community TikTok at the fashion fair Premium.
Fotó: Jens Kalaene / AFP

A két politikus egy közelmúltbeli jelentésre hivatkozik, amely szerint átfedések vannak a közösségi videóalkalmazás anyavállalata, a ByteDance és a kínai állampárt propagandaszervezetei között. 

Álláspontjuk szerint a Kínai Kommunista Párt a saját narratívájának közvetítésére használja fel a TikTokot, ami súlyos nemzetbiztonsági fenyegetés az Egyesült Államok számára. 

Mint írják, nem bíznak a TikTok adatvédelmi gyakorlatának a Biden-kormányzat által indított nemzetbiztonsági felülvizsgálatában. Marco Rubio a szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke, akit kedden Floridában nagy többséggel választottak szenátorrá újabb hat évre. Mike Gallagher a képviselőház tagja Wisconsin államból.

A Washington Post megjegyzi, hogy a politikusok két módon kezdeményezhetik a jogszabályt: beterjeszthetik még az év vége előtt elfogadni tervezett, átfogó védelmi-felhatalmazási törvény részeként, vagy a jövő évtől minden valószínűség szerint republikánus többségű képviselőházon keresztül.