Érdekes tanáccsal állt elő Jeff Bezos. A világ második leggazdagabb embere szerint szinte teljes bizonyossággal lesz a világon, azaz a válság már itt kopogtat az ajtónkon. Éppen ezért Bezos, az Amazon alapító-tulajdonosa azt javasolja, hogy az emberek ne költsenek most az ünnepek alatt, ne vegyenek drága karácsonyi ajándékokat. Mindez azért érdekes, mert közben az Amazon önti a piacra az újabb és újabb akciókat, hogy vásároljanak az emberek karácsonyra.  

KANSAS CITY, MO - SEPTEMBER 15: Jeff Bezos looks on from the sidlines before kickoff between  the Kansas City Chiefs and Los Angeles Chargers at GEHA Field at Arrowhead Stadium on September 15, 2022 in Kansas City, Missouri.
Fotó: Cooper Neill / Getty Images

Bezos a CNN-nek adott interjújában beszélt erről, szavait pedig rögtön felkapták a médiában.

Ha most azon gondolkodsz, hogy veszel egy nagy képernyős tévét, akkor szerintem jobban tennéd, ha várnál vele. Inkább tartsd meg a pénzed és nézd meg, mi lesz

– mondta Bezos, majd hozzátette: ugyanez vonatkozik az autókra, hűtőkre és bármi más, nagyobb árucikkre, amely nem létfontosságú. A milliárdos üzletember – aki nemrég bejelentette, hogy a következő években elosztogatja majd a vagyonát – a közelgő válsággal magyarázta, hogy szerinte miért érdemesebb most takarékoskodni.  

Lassulnak a dolgok. Már láthatók is az első elbocsátási hullámok

– nyilatkozta. Bezos arra nem tért ki, hogy közben az Amazon is több embert kirúg a cégtől, a leépítések pedig 2023-ban is folytatódnak.  

Leépítésbe kezdett az Amazon, veszteséges projekt lett az Alexa

Az alkalmazottak a LinkedIn közösségi oldalon jelentették be, hogy elvesztették az állásukat, a hírre 3 százalékkal estek a vállalat részvényei.

Szerényebb karácsony hitelből

Az üzletember egyébként a takarékoskodási ötletével elsősorban azokat célozta, akik áruhitelekből, hitelkártyával fedeznék ezeket a költségeiket, még ha kissé visszavesznek is majd idén a költekezésből: a FedEx is arra számít, hogy kevesebb csomagot szállít majd, és szeptemberben a Mastercard szintén az ünnepi vásárlások lassulását prognosztizálta. Az amerikai háztartások adósságállománya már így is rendkívül magas az Egyesült Államokban: összesen 16,5 billiárd dollárral tartoznak az amerikaiak. A felmérések szerint ráadásul az idei karácsonykor is hitelből vásárolnának a legtöbben, amivel még tovább növelnék adósságukat.  

Los,Angeles,,Usa,€“,February,24,,2021:,Amazon,Shipping,Cardboard
Fotó: Shutterstock

Ez egyébként Magyarországon sincs nagyon másképp, ilyenkor itthon is megugrik azoknak a vásárlóknak a száma, akik áruvásárlási hitelből oldják meg egyes nagyobb értékű, tartós fogyasztási cikkek – főként televíziók, háztartási gépek, notebookok, okostelefonok – beszerzésének finanszírozását.

Javában dübörög az áruhitelszezon

Még a nullaszázalékos kamatú hitelekből is maradt a piacon.

Bezos szerint ezért is jobb lenne kétszer meggondolni a dolgot. A fogyasztás visszaesése miatt egyébként véleménye szerint a kis üzleteknek is el kell gondolkozniuk, hogy az esetleges új beszerzéseket eltolják későbbre.  

Csökkenteni kell a kockázatot. Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra 

– osztotta meg életbölcsességét Bezos.