Tim Cook egy hétfői tweetben jelentette be, hogy ellátogatott a délnyugat-japánban található Kumamoto prefektúrába, ahol több félvezető- és vezetőtechnológiai cég gyára is működik. Az Apple közleményében elmondta, hogy 2019 óta több mint 30 százalékkal növelte a beszállítókra fordított kiadásait Japánban. Ez alatt az idő alatt az Apple-nél egyre többször kongatták a vészharangot a kínai kockázatok miatt. A vállalat már keresi is az új lehetőségeit, elsősorban Vietnámban és Indiában. Hálózata közel ezer vállalatot ölel fel, a multinacionális cégektől a családi vállalkozásokig – írta meg a Reuters.

iPhone 14 inside Apple store in Marunouchi Tokyo
Fotó: Stanislav Kogiku / AFP

Partnerei között említette az Apple a Sony Group Corp.-ot, amelyet az egyik legnagyobb japán beszállítójának nevezett. A Sony kameraérzékelőket szállít az iPhone-termékekhez. Emellett több közép- és kisvállalkozás is kapcsolatban áll a céggel, például az Inoue Ribbon Industry textilcég és a szerszámgyártó Shincron Co.

Az Apple közölte, hogy 29 japán beszállító vállalata 2030-ig áttér a megújuló energiára azokban a tevékenységekben, amelyekkel az almás céghez kapcsolódik.

Az Apple árfolyama
 

Az Apple kivonul Kínából

Az Apple-nek túl sok volt a kínai káosz, új helyszínt kereshet a gyártáshoz. A technológiai óriás a zéró-Covid-politika, a tüntetések és az ellátási láncok problémái miatt vesztette el a bizalmát az országban. A cég Vietnámba és Indiába helyezné át a gyártást, míg a csipeket Arizonából szerezné be.