Jogsértőnek tartja a XVIII. kerület légiutas adóját a Smartwings, a cég jogászai a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordulnak az intézkedés hatályon kívül helyezése érdekében, de akár a Kúriáig is elmennek, hogy megállítják „ezt az őrületet”.

Fotó: Móricz István / MW

Farkas Attila ügyvezető igazgató a Világgazdaság megkeresésére elárulta, az részleteit nem is az önkormányzat küldte el a légitársaságoknak, hanem a földi kiszolgálókat kérte meg erre. Szerinte nonszensz, hogy a karácsonyi ünnepek miatt gyakorlatilag egy hetük lenne felkészülni a január 1-jétől érvénybe lépő (?) szabályra.

A kerület vezetőinek fogalmuk sincs a légiiparról

Amikor bementem tárgyalni az önkormányzathoz, meglepődött arcokat láttam. Sajnos fogalmuk sincs arról, hogyan működik a légiipar. Azt az érvet hozták fel, hogy először csak márciusban kell befizetni az adót – de ettől még januárban és februárban már be kell szednünk a pénzt, és az adminisztrációnak is működnie kell. Megpróbáltam elmagyarázni nekik, hogy a januári és februári jegyeket már régen eladtuk

– sorolta Farkas Attila. Hozzátette, adatvédelmi szempontból is rettentően aggályos az intézkedés, ráadásul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ezzel lábon lőné magát, a környező országok repterei olcsóbbá válnának. A már eladott jegyekre kivetett plusz adóval kapcsolatban ne feledjük, a Ryanairnek a bíróság előtt kell majd felelnie tettéért, amikor az extraprofitadót utólag is kiszámlázta utasainak.

Jogszerűtlen lehet az önkormányzat terve

Bár az önkormányzat tagadja, a Smartwings jogi csapata szerint az extraprofitadóval együtt ebben az esetben megvalósulna a kettős adóztatás ténye, ami jogellenes. Az utazásonként és utasonként ezerforintos adó beszedését ráadásul a földi kiszolgálóra bízná az önkormányzat.

Miért nem állítanak fel egy kioskot, és szedik be önök?

– tette fel a kérdést az ügyvezető az önkormányzat képviselőinek.

A megkeresésünkre nyilatkozó adószakértő, Pálffy Miklós azt is felvetette, az önkormányzat rendeletben megállapíthat-e kötelezettséget a földi kiszolgálást végző gazdasági szervezet adóbeszedésére. „Erre a válasz véleménye szerint az, hogy nem, és bár az önkormányzat más módon beszedhetné az adót, azokban az esetekben többe kerülne a leves, mint a hús” – mondta a Niveus Consulting Group együttműködő partnere.

A fideszes képviselők nem szavazták meg

Az ellenzéki vezetésű XVIII. kerület tervének másik bökkenője, hogy papíron a kerületben élőkre nem vonatkozna az adó, ám a szektorra rálátó forrásunk azt mondta, teljesen életszerűtlen, hogy utasonként ellenőrizzék, rendelkezik-e XVIII. kerületi lakcímmel, hiszen lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha. A rendalkotással kapcsolatos vitában Kőrös Péter alpolgármester azt állította, a Pénzügyminisztériumban történt szakértői egyeztetés az ügyben, és nem találtak kivetnivalót – ezt a tárca nem erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére.

Elértük Lévai István Zoltánt, a Fidesz–KDNP Budapest 15. számú egyéni választókerületének elnökét, aki megerősítette,

a kerület fideszes képviselői nem szavazták meg a légiutas adót, mert az ellenzékiek által irányított önkormányzat nem győzte meg őket arról, hogy jogszerű és megvalósítható az intézkedés.