Nyitva találja a karácsonyi végső roham Zara spanyolországi üzleteit, mivel az utolsó pillanatban beadta a derekát világ legnagyobb divatruházati cégének vezetése, és béralkut kötött a dolgozókat képviselő szakszervezettel. Az Inditexhez tartozó divatkereskedelmi lánc több mint ezer észak-spanyolországi eladója csatlakozott a december 23-ára és január 7-ére meghirdetett sztrájkfelhíváshoz, mivel elégtelennek tartották az Inditex által korábban felkínált bérnövelés mértékét, miközben a cég folyamatosan emeli az árait és profitrekordokat dönt

Demonstration Against The Closure Of 400 Inditex Stores MADRID, SPAIN - MAY 06: Several people with a banner: "Inditex precariza" participate in a rally in front of the Zara of Gran Via street, on 6 May, 2021 in Madrid, Spain. This demonstration called by CGT, protests against the plan of absorption of establishments carried out by Inditex. As announced last March by the chairman of Inditex, this plan will culminate in the closure of 400 stores. (Photo By Cezaro De Luca/Europa Press via Getty Images)
A CGT szakszervezet 200, a CIG 322 eurós pluszt tudott kiharcolni a Zara dolgozóinak
 Fotó: Europa Press News / Getty Images

A társaság először 200 eurós emelést ajánlott, azt is csak 2024 végéig. A La Coruna-i székhelyű 

óriásvállalat végül havi 322 eurós béremelésben egyezett meg a dolgozókkal, ezenfelül egyszeri ezereurós bónuszt kap mindenki, 

amit azonban csak februárban fizetnek ki. Érdekesség, hogy az északi és a madridi Zara-hálózat kivételével a többi spanyol Zara-dolgozó belement múlt héten a havi 200 eurós emelésbe és az ezereurós februári bónuszba. 

A többiek azonban kitartottak a fekete pénteken, november végén munkabeszüntetéssel is nyomatékosított bérkövetelésük mellett. Akkor a boltvezetők és az adminisztrátorok is beszálltak, hogy kezelni tudják a vásárlói rohamot. 

A munkavállalókat őket képviselő CIG szakszervezet álláspontja szerint a havi 1400 eurós dolgozói átlagbér tarthatatlan a száguldó közepette, és havi 2 ezer eurós minimálbért követeltek valamennyi fizikai munkakörben foglalkoztatott munkatársuknak. Az Inditex-csoport szaküzlethálózata 6477 egységből áll, és ezzel világelsőnek számít. A spanyol divatkereskedelmi óriás 177 országban 165 ezer főt foglalkoztat, 86 százalékát fizikai területen.