Az Apple kedden, hetekkel a szokásos ütemterv előtt mutatta be az új és gyorsabb, M2 Pro és M2 Max csipekkel működő MacBookokat. 

M2,Processor,Chip.,Network,Digital,Technology,With,Computer,Cpu,Chip M2 processor chip. Network digital technology with computer cpu chip on dark motherboard background. Protect personal data and privacy from hacker cyberattack
Fotó: Shutterstock

Az új Mac mini 599 dolláros (220 000 forint) árról indul, és január 24-től kapható. 

A legújabb csipeket tartalmazó 14 és 16 colos MacBook Pro 1999 dollárról indul, szemben az M2 csipet tartalmazó 13 colos modell 1299 dolláros árával – tudatta a Reuters.

A technológiai óriás 2020-ban kezdett saját tervezésű csipeket használni, miután 15 évig az Intel technológiájára támaszkodott. 

A vállalat szerint az új M2 Pro közel 20 százalékkal több tranzisztort tartalmaz, mint az M1 Pro és kétszer annyit, mint az M2, így minden eddiginél gyorsabban futtathat olyan programokat, mint az Adobe Photoshop. A vállalat, amelynek a csipjeit a tajvani TSMC gyártja, a Gartner keddi jelentése szerint tavaly a csipgyártó Nvidia helyébe lépett a tíz legnagyobb félvezetőgyártó között a bevételek alapján.

Becsléseink szerint az Apple-csipek értéke 2022-ben 17,6 milliárd dollárnak felel meg. A növekedés az egyre összetettebb csipek költségnövekedéséből származik

– mondta Andrew Norwood, a Gartner elemző alelnöke.

Az Apple márciusban szokta tartani az év első eseményét, amikor az iMaceket és a kiegészítőket mutatja be. Az idei tavaszi eseményen egy régóta várt kiterjesztett valóság (AR) headset bemutatására is sor kerülhet.