Sikeresen megállapodott a 2023–24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről a Tesco-Global Áruházak Zrt. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint az Egyenlő.hu – a modern szakszervezet. 

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A közösen kiadott közleményükben az olvasható, hogy a Tesco az idén 5,7 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely így 

a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlagosan 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.

A Tesco 2023-ban is gyermekvállalási és beiskolázási, jubileumi, egészségügyi és szociális elemeket, illetve cafeteriát is tartalmazó juttatási csomaggal egészíti ki munkatársai jövedelmét több mint 4,3 milliárd forint értékben. A gépjárművel való munkába járás költségének térítését nettó 15 forintról nettó 30 forintra emeli szintén március 1-jétől.

A hazai harmadik legnagyobb lánc kiemelte, hogy az energiaárak emelkedése és az egyre növekvő által okozott megélhetési nehézségek minden munkavállalóját érintik. Megjegyezték, hogy élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatként a kedvező árú élelmiszerekkel segíthetik leginkább a kiadások optimalizálását. Kollégáik kitartó munkáját ezért egyebek között az éves munkavállalói kedvezménykeret 66 százalékos emelésével, továbbá extra Clubcard-kuponokkal és Tesco-utalványokkal ismerik el. A felhasznált kedvezmények, illetve juttatások értéke elérte az 1 milliárd 958 millió forintot.

Teljesült az a célunk, hogy 2023-ban is versenyképes juttatási csomagot tudunk biztosítani kollégáinknak, és az elmúlt évekhez hasonlóan folytatni tudjuk a munkatársak és a fenntartható működés érdekeit egyaránt szolgáló bérpolitikánkat

– mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója. A pontos bérek a következőképp alakulnak a cégnél:

  • A 2022. december 31-én érvényben lévő bruttó 275 000 forintos alapbér 16,4 százalékkal bruttó 320 000 forintra emelkedik. 
  • A toborzás szempontjából kihívást jelentő áruházakban – országszerte üzleteink felében – az alapbér emelése mellett megemeljük a lokációs pótlékot is: a pótlékkal együtt a bruttó alapbér 360 000 forintra nő. 
  • Az elérhető maximális jövedelem az átlagos műszakpótlékkal és túlórával, cafeteriával, vásárlási kedvezménnyel, valamint lokációs pótlékkal maximum bruttó 447 000 forintra emelkedik, 
  • míg lokációs pótlék nélkül bruttó 407 000 forint körül alakul.

Arról is írnak, hogy a Tesco 2017 és 2022 között közel 27 milliárd forintos bérfejlesztést hajtott végre. 

Nagyra értékeljük a Tesco példaértékű lépését, amellyel a kiskereskedelmi szektort érintő kihívások ellenére is a munkavállalók oldalára állt, ezzel is támogatva őket az országszerte tapasztalható megélhetési válságban

– kommentálta a fejleményeket Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. „A bérmegállapodásban fontos szerepet játszott, hogy a Tesco sokrétű juttatási csomagot is biztosít munkatársainak. Ennek tényleges előnyét jól mutatja, hogy az elmúlt évben a kollégák több mint 1,9 milliárd forint értékben használták fel a vele járó kedvezményeket” – értékelt Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu – a modern szakszervezet elnöke.