Beperelték Németországban az amerikai közösségi portált, a Twittert az antiszemita kommentek törlésének elmulasztása miatt – jelentették szerdán német hírportálok.

Stick figures image displayed on a laptop screen and Twitter logo displayed on a phone screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 24, 2023.
Fotó: AFP

A beszámolók szerint az európai zsidó egyetemi hallgatói szervezeteket összefogó EUJS (European Union of Jewish Students) és egy német civil szervezet, a gyűlöletbeszéd és az úgynevezett digitális erőszak további formáinak visszaszorításáért küzdő HateAid a berlini tartományi bíróságon indított eljárást azzal a céllal, hogy egy később jogi hivatkozási alapként szolgáló bírósági döntés rögzítse a tartalmak – bejegyzések és a hozzájuk fűzött megjegyzések, kommentek – moderálására vonatkozó üzemeltetői kötelezettségeket.

A felperesek szerint nem megfelelő az antiszemita, uszító, a holokausztot bagatellizáló és tagadó tartalmak moderálása a Twitteren.

Polgárjogi perük tárgya hat antiszemita komment, amelyet olvasói bejelentésre sem törölt az üzemeltető.

Közös közleményük szerint az egyik esetben kifejezetten elutasították a kifogásolt holokauszttagadó tartalom törlését. Mint írták, ez a gyakorlat ellentétes a portál használatát szabályozó általános szerződési feltételekkel (ÁSZF). A dokumentumban ugyanis a Twitter rögzítette, hogy nem tűri el felületein a gyűlöletkeltést és az erőszakkal fenyegetést.

Hozzátették: 

a per mérföldkőnek számít, mert tisztázza, hogy van-e joga a Twitternél alkalmazott önkényes és átláthatatlan moderálási gyakorlatnak kiszolgáltatott felhasználónak az ÁSZF érvényesítésére.

Egy 2021-es felmérést idézve kiemelték, hogy a Twitter a közösségi portálokat általában jellemző, súlyos helyzethez képest is rosszul teljesít a bejelentett antiszemita tartalmak moderálásában, a vizsgálatban elemzett esetek csupán 11 százalékában lépett.

A legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (Zentralrat der Juden in Deutschland – ZDJ) üdvözölte a kezdeményezést. A per megindítása elengedhetetlen lépés a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben – hangsúlyozta a ZDJ közleménye szerint a szervezet elnöke, Josef Schuster. Hozzátette, hogy minden felhasználót megilleti a védelem a közösségi portálokon terjedő gyűlölet, uszítás és holokauszttagadás ellen, ezért az üzemeltetőknek eleget kell tenniük szerződéses kötelezettségeiknek.

Brazil elemzők Elon Muskot és a Twittert okolják a Bolsonaro-hívek vasárnapi támadásáért

Elon Musk elbocsátotta a Twitter teljes brazil irodáját, mire elburjánzottak az oldalon a Bolsonaro-hívek erőszakos tweetjei.