Elon Musk cége, a SpaceX 750 millió dollárt gyűjt egy újabb finanszírozási körben, ami belsős információk szerint 137 milliárd dollárra értékeli fel a vállalatot – írta a Bloomberg.

A Falcon 9 rocket is displayed outside the Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) headquarters on January 28, 2021 in Hawthorne, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) US-SPACE-SPACEX-AEROSPACE
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az újra felhasználható rakétákat gyártó és üzemeltető, továbbá műholdas internetszolgáltatást kínáló SpaceX által megcélzott befektetői körnek kiküldött levél szerint az új tőkebevonási kört az Andreessen Horowitz (a16z) fogja vezetni, emellett pedig valószínű, hogy több kezdeti támogatója, így a Founders Fund, a Sequoia és a Gigafund is részt fog venni benne. Az a16z nemrég a Twitter tőkeáttételes megvásárlásában is részt vett, amikor október végén nyélbe ütötte a 44 milliárdos üzletet.

Tavaly a SpaceX több mérföldkövet is elért, azonban a NASA-val közös, egy új holdmissziót előkészítő Starship programja több akadályba ütközött.

Pozitívum, hogy a vállalat műholdas internetszolgáltatása, a Starlink már több mint egymillió előfizetővel rendelkezik, és imázsát azzal javította, hogy az orosz inváziót követően mentőövet nyújtott az infrastrukturális zavarokkal szembesülő ukránoknak. Műholdas technológiájukat pedig azóta több kormány is tesztelni kezdte. Emellett a SpaceX Falcon programja egyetlen év alatt 60 sikeres kilövést hajtott végre, ráadásul újra felhasználható rakétákkal.

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from pad 40 at Cape Canaveral Space Force Station on January 24, 2021 in Cape Canaveral, Florida. The Transporter-1 mission is the first in a planned series of small satellite rideshare missions that will take 143 U.S. and international spacecraft, including 10 Starlink satellites, to low earth orbit, a record number of satellites on a single flight. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto) (Photo by Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A SpaceX Falcon 9-es rakéta kilövése a floridai Cape Canaveral űrkikötőből 2021. január 24-én. 
Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto via AFP

A múlt hónapban a vállalat lehetővé tette, hogy a bennfentesek 77 dollárért eladhassák a részvényeiket, amivel a SpaceX értékelése 140 milliárd dollár közelébe került volna. Novemberben még részvénykibocsátást is terveztek 85 dolláron, amely a számításaik szerint 150 milliárd dollárra hizlalná a cég értékét. A tőzsdei bevezetés azonban egyelőre elmarad, ugyanis Musk szerint erre csak akkor kerülhet sor, ha a vállalatnak már vannak kiszámítható bevételei és stabil megrendelői háttere.

A vállalat folytatja a Starship és a Super Heavy hordozórakéták fejlesztését a texasi Boca Chicában található Starbase űrkikötőben. 

Egyelőre nem világos, hogy a cég mikor lép a program következő fázisába, amellyel elkezdődne a nagyobb rakéták orbitális indítási tesztje. A SpaceX-et érintő legsürgetőbb kérdés az, hogy tud-e segítséget nyújtani a NASA-nak a Nemzetközi Űrállomáson rekedt három űrhajós hazahozatalában. A létesítményhez kapcsolt orosz Szojuz-kapszulán decemberben hűtőfolyadék-szivárgást észleltek, és folyik annak a vizsgálata, hogy az űrhajó biztonságosan haza tudná-e vinni a legénységet, vagy vészhelyzeti intézkedéseket kell hozni.