Közélet

Musk több ezer Starlink műholdas internetes terminált küld az ukránoknak

Októberben még arról beszélt, hogy leállítja az ukránok finanszírozását, most mégis ezrével küldi a műholdas internetes terminálokat Ukrajnába Elon Musk. A milliárdos azt követően döntött erről, hogy az orosz támadások miatt egyre kritikusabb Ukrajna energiaellátása. A nehézséget csak az jelenti, hogy miként tudják eljuttatni az eszközöket az országba.

amerikai milliárdos, feltaláló egyik vállalata, a SpaceX újabb tízezer Starlink műholdas internetes terminált szállít Ukrajnának segítségül, ha a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történne – közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállási miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

KHERSON, UKRAINE - NOVEMBER 13: Ukrainian forces set up Starlink satellite receivers to provide connection for civilians at Independence Square after the withdrawal of the Russian army from Kherson to the eastern bank of Dnieper River, Ukraine on November 13, 2022. Residents in towns and villages where Ukrainian troops passed through on their way to Kherson cheered soldiers and gave them flowers to show their happiness and gratitude. Metin Aktas / Anadolu Agency
Fotó: Metin Aktas / AFP

„A SpaceX és Musk gyorsan reagálnak a problémákra, és segítenek nekünk” – idézte a hírügynökség kedden az ukrán minisztert. Fedorov elmondta, hogy közvetlenül tárgyalt Muskkal.

Arról biztosított minket, hogy folytatja Ukrajna támogatását. Amikor legutóbb tömeges áramkiesés volt nálunk, még aznap írtam neki, ő azonnal reagált, és már tett is bizonyos lépéseket

– mondta Fedorov.

Elon Musk műholdas internetét teszteli a brit kormány

Három brit nemzeti parkban tesztelik a SpaceX műholdas internetét. A londoni kabinet közölte, hogy sikeres kísérlet után a technológiát azokon a nehezen megközelíthető hegyvidéki területeken és szigeteken alkalmaznák, ahol a kábelek kiépítése túl drága és nehéz lenne.

A miniszter szerint 

a következő hónapokban Ukrajna tízezer Starlink terminált fog kapni, amelyek internetes jeleket küldenek műholdon keresztül. 

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta az ukrán hatóságok eddig már 22 ezer Starlink terminált kaptak – hangsúlyozta Fedorov, hozzátéve, hogy az új szállítmányról még nem írták alá a szerződést. Mindazonáltal – mondta – több európai uniós ország kész finanszírozni a Starlink terminálok szállítását, így eddig a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Ami a jövőbeni szállítmányokat illeti, finanszírozásukhoz további segítséget kell találni – tette hozzá.

The Starlink logo is seen on a mobile device with a Ukrainian flag in the background in this illustration photo in Warsaw, Poland on 21 September, 2022. Starlink owner and founder Elon Musk Starlink owner Elon Musk has decided to have the satellite company resume internet services in Ukraine after complaints of Starlink owner Elon Musk has decided to have the satellite company resume internet services in Ukraine after complaints of substantial costs. The satellite service, provided for free, is essential to the armed forces of Ukraine batteling Russian forces.
Fotó: AFP

Elon Musk február végén közölte, hogy hozzáférést biztosít globális Starlink műholdas kommunikációs rendszeréhez Ukrajna területén, és elküldte oda első termináljait. Október közepén arról tett bejelentést, hogy nem tudja a végtelenségig finanszírozni a Starlinket Ukrajnában, de később mégis azt közölte, hogy folytatja az ukrajnai finanszírozást, tekintet nélkül pénzügyi veszteségeire.

Musk posztjára, amiben arról írt, hogy leállíthatja Ukrajna finanszírozását Olena Zelenska, az ukrán first lady is reagált. Volodimir Zelenszkij felesége, aki az elnököt egyre többször képviseli külföldön, egy Lisszabonban tartott beszédében mondta azt, hogy országa hálás Elon Musknak, de a finanszírozás leállításáról szóló soraival nagy fájdalmat okozott a ukrán népnek.

 

Elon Musk SpaceX Ukrajna
Kapcsolódó cikkek