A Starlink fog műholdas internetet szolgáltatni néhány nehezen megközelíthető brit helyszínen – közölte a brit kormány. A SpaceX szolgáltatását egyelőre három nemzeti parkban (Snowdonia, Lake District, North York Moors) tesztelik, egész pontosan az itt található hegyimentőbázisok kapják meg gyors műholdas internetét.

SpaceX Starlink Internet Is Used In Remote Area Of Texas
Fotó: Reginald Mathalone / NurPhoto via AFP

A kabinet szerint a Starlinket elsősorban alacsony költségei és megbízhatósága miatt választották, de hozzátették: a jövőben nem zárkóznak el attól, hogy más szolgáltatókat is teszteljenek.

London közölte, hogy a sikeres kísérlet után a műholdas technológiát azokon a nehezen megközelíthető területeken alkalmaznák, ahol túl nehéz és drága fizikai kábeleket kiépíteni. Ilyenek például a kis szigetek, a hegyvidéki területek és a nemzeti parkok – írja az FT.

A kísérletek célja, hogy megoldást találjunk a távoli helyekre történő kábelépítés magas költségeire

– jelentette ki Michelle Donelan, a brit digitális, kulturális, média- és sportügyi államtitkár. A Liz Trusst hat hét után váltó Rishi Sunak eltökélt abban, hogy az Egyesült Királyság teljes területén mindenkinek elérhető legyen a gyors internet, amit több milliárd fonttal támogat. 

Egyre nagyobb a vetélkedés az alacsony Föld körüli pályán keringő, széles sávú internetet szolgáltató műholdak piacán. A területet Elon Musk cége, a SpaceX uralja, amely 2800 műholdból álló flottát üzemeltet, és világszerte 400 ezer előfizetővel rendelkezik. Legnagyobb riválisa az Amazon, amely a következő években háromezer műholdat tervez az űrbe küldeni. Jeff Bezos cégénél a folyamatos késlekedés miatt csak jövőre lövik fel az első szatelliteket, Musk viszont agresszívan terjeszkedik.

A Twittert felvásárló üzletember még augusztus végén jelentette be, hogy a SpaceX és az amerikai T-Mobile partnerségre lép, így az utóbbi Starlink szatelittek segítségével lefedi majd az Egyesült Államok teljes területét. A szolgáltatás már elérhető sétahajókon és repülőkön is. A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak az ukránok harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internet-összeköttetést.

Kitilthatják az EU online teréből a Twittert – fenyegette meg Muskot az egyik uniós biztos

Thierry Breton figyelmeztette Elon Muskot, hogy a Twitter például nem engedheti vissza a fórumára „önkényesen” a kitiltott felhasználókat, és az álhíreket is üldöznie kell, valamint hozzá kell járulnia a platform átfogó és független ellenőrzéséhez. Ellenkező esetben a cég megsértené az EU új digitális rendeletét, amely előírja a nagyvállalatoknak, hogyan kell felügyelniük az internetes tartalmakat.