Részvénykibocsátást terveznek az üzletember érdekeltségébe tartozó SpaceX űrtechnológiai vállalatnál – közölte a Reuters  megbízható forrásokra hivatkozva. Maga Musk ugyan hárította a tervről szóló információkat, de azok makacsul tartják magukat. A Starlink internetes műholdhálózatot is birtokló SpaceX piaci értékét a legutóbbi feltőkésítési kör 127 milliárd dollárra hizlalta, most ezt csaknem ötödével, 150 milliárd dollárra katapultálnák. Ezzel a SpaceX lenne a legértékesebb magánkézben lévő társaság, letaszítva a trónról a TikTok videómegosztót üzemeltető kínai ByteDance-t. 

SpaceX Axiom-1 Launches First Privately Funded And Crewed Mission To ISS
A SpaceX Falcon Heavy hordozórakétájának kilövése.
Fotó: Red Huber / Getty Images

A potenciális befektetők 85 dolláros kibocsátási áron juthatnának SpaceX-részvényekhez, az ügyletnek a forrásszerzésen kívül más magyarázata is van, mégpedig az, hogy a társaság korai befektetői tisztes nyereséggel kiszállhassanak, továbbá a vállalat dolgozói is felajánlhassák és pénzzé tehessék a birtokukban lévő részvényeket. 

A korai befektetők között találjuk a Sequoia Capitalt, T. Rowe Price-t és az Ontario Teachers’ Pension Plan nyugdíjalapot. A belengetett árfolyam 21 százalékkal magasabb az év elején számítottnál, ugyanakkor tőkepiaci szakértők épp arra figyelmeztetnek, hogy a startupokba emelt áron történő kockázati tőkebefektetés a Fed kamatemelési hulláma és a részvénypiacok visszahúzódása idején nem mondható megszokottnak. 

Azt nem teszik hozzá, hogy Elon Muskról, a világ leggazdagabb emberéről van szó, akinek extravagáns és innovatív megoldásait nem lehet egy kalap alá venni még a hagyományos startupokkal sem. 

Meglehet, Elon Musk a SpaceX tőzsdei bevezetésével (IPO) sokkal nagyobbat szakíthatna, 

ám az üzletember legutóbb azzal szerelte le az IPO mellett kardoskodókat, hogy erre akkor kerülhet sor, amikor a vállalatnak már előre kiszámítható bevételei, stabil megrendelői háttere lesz. 

A tőkebevonási tervek mindenesetre kezdeti stádiumban vannak, megvalósításuk sok mindentől függ, például attól is, hogy most a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlásának zárásán és a közösségi portál újrapozicionálásán dolgozó üzletembernek mennyi energiája marad a SpaceX körüli ügyek menedzselésére.

A SpaceX pedig megérdemli a törődést, 

a cég az idén hároméves előkészület után sikeresen üzembe helyezte a Falcon Heavyt, a világ legnagyobb teljesítményű és teherbírású hordozórakétáját, míg a Starship óriás rakétarendszerének első pályára állítását december elejére tervezi. 

A kereskedelmi célú műholdak pályára állításában a SpaceX piacvezetőnek számít. Emellett a Starlink, a SpaceX több ezer internetes műholdból álló, gyorsan bővülő és egyre nagyobb lefedettséget biztosító hálózata is jelentős bevételteremtő forrássá kezd előlépni, a cég nagy sebességű internet elérést kínáló szolgáltatását például egyre több légitársaság veszi igénybe. 

A CCS Insight elemzőcég szakértői szerint a legvalószínűbb forgatókönyv a Starlink leválasztásáról és tőzsdére viteléről szól, ez 2025-ig megtörténhet, mert szükség lesz a forrásokra a műholdas internetszolgáltatás további bővítéséhez és a műholdhálózat újabb, profittermelő funkciókkal való felruházásához. 

Ben Wood, a CCS Insight kutatója a CNBC-nek ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy 

a műholdas szolgáltatás rendkívül beruházásigényes műfaj, s ahhoz a Starlinknek egy IPO megszervezése kapóra jönne. 

Ezzel Elon Musk is tisztában van, ő egy tavaly júniusi interjújában 20-30 milliárd dollárra becsülte a Starlink fejlesztésének forrásigényét. 

In this photo illustration, the Starlink logo is seen in the
Fotó: SOPA Images

A múlt hónapban pedig egy dolgozói fórumon az IPO lehetőségét 2025-ön túlra tette, holott három évvel ezelőtti kijelentései szerint ennek már az idén be kellett volna következnie. A Starlink azonban csak viszi a pénzt egyelőre. A műholdas hálózatot Musk ingyen és bérmentve bocsátja Ukrajna használatára az oroszokkal vívott honvédő háborújában.