Továbbra is több tízezer informatikus hiányzik a hazai piacról, miután a távmunka elterjedésével egyre többen helyezkednek el külföldi cégeknél – írta a Stylers információtechnológiai cégcsoport csütörtöki, a Grafton toborzócég 2022-es felmérését ismertető közleményében.

Az IT-területen állást kereső szakemberek 64 százaléka 3 héten belül el tud helyezkedni a szakmában. A digitális transzformáció, a szolgáltatások online térbe költöztetése, a kiberbiztonság, a tartós home office feltételeinek megteremtése miatt a magyarországi cégeknek folyamatosan szükségük van az informatikusokra. 

A digitális gazdaság adja a hazai csaknem 20 százalékát, miközben az IT-vezetők szerint az esetek közel kétharmadában épp a szakemberhiány akadályozza az új technológiák bevezetését.

Group,Of,Designers,Programmers,Working,On,A,New,Project,At
Fotó: Shutterstock

A legkiemelkedőbb kompenzációra továbbra is a szoftverfejlesztők számíthatnak – ők bruttó 1,3–2 millió forint vagy e fölött kereshetnek havonta, 

ugyanakkor egyre nagyobb a kereslet az üzleti IT-területen dolgozó szakemberek iránt is. 

Mind több cég fedezi majd fel és vezeti be a mindennapi működésbe az adatalapú szemléletet, ehhez pedig olyan szakemberek kellenek, akik egyfajta adatkommunikátorként a technológia nyelvéről az üzleti területek számára is érthetővé és hasznossá teszik a számokat – fejtette ki Gönczy Gábor, a Stylers ügyvezető-tulajdonosa a közleményben.

Megjegyezte, hogy valószínűleg új szakmák nőnek ki a digitális marketing és a felhasználói élmény területén is, 

ahogy a szolgáltatások egyre nagyobb szelete kerül az online térbe, és mindezeket összefogja a mesterséges intelligencia, így az MI-fejlesztők is felzárkóznak a legkeresettebb programozók közé.