Költséglefaragási kampánya részeként lapátra tette a Disney a Marvel Entertainment elnök-vezérigazgatóját, Isaac Perlmuttert, aki arról volt nevezetes, hogy gyakran kardoskodott a költséglefaragások mellett, többek közt a tulajdonos Disney háza táján is.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 17: A general view of the marquee during the Nerdist fan event for Marvel Studios' "Ant-Man And The Wasp: Quantumania" at El Capitan Theatre on February 17, 2023 in Los Angeles, California.
Fotó: Michael Tullberg / Getty Images

A 80 éves, széles körben csak Ike néven ismert Perlmutterrel telefonon közölték két Disney-vezető szerint – akiket a The New York Times név nélkül idézett –, hogy cégét más Disney-egységekbe olvasztják bele. Vele magával nem tudott kapcsolatba lépni a lap.

A Disney Entertainmenthez tartozó Marvel elsősorban olyan fogyasztói termékek eladásával foglalkozik, mint a Marvel-képregények, és nem azonos a filmgyártó Marvel Stúdiókkal. Perlmutter régi motoros a Marvel Entertainmentnél, amelyet 2009-ben vásárolt meg a The Walt Disney Company 4 milliárd dollárért, és amely az átszervezése előtt még filmekkel is foglalkozott. 

Az anyacég, a Disney hétfőn kezdte meg hétezer alkalmazottja – ez teljes globális stábjának a 4 százaléka – elbocsátását, mert 5,5 milliárd dollárt kíván megtakarítani, hogy javíthassa pénzügyi eredményeit, és megvalósíthassa a streamingüzletre építő növekedési stratégiáját.

Ike többek közt olyan történetekről volt híres, mint amikor a Vasember forgatásán 2008-ban egy akciójelenetnél ahhoz ragaszkodott, hogy a forgatókönyvben szereplő tíz Humvee helyett csak hármat használjanak – írta a The Wall Street Journal. A Disney-vezérigazgató Robert Igerrel híresen sokat civakodott stúdióügyekben. 

Az elmúlt időkben még inkább tüske volt a köröm alatt. Augusztus és november között a nyilvános információk szerint összesen hat alkalommal próbálta bejuttatni barátját, Nelson Peltz aktivista befektetőt a Disney igazgatótanácsába. 

Amikor visszautasították, Peltz maga kezdett kampányba, azt ígérve, hogy a Disney-nél költségeket faragna le, és újjávarázsolná a streamingüzletágat. Februárban adta fel, amikor Iger kiadáscsökkentéseket jelentett be, és a valószínű visszatérést az osztalékfizetéshez.