A Palantir Technologies egy ChatGPT-hez hasonló nagy nyelvi modellt fejlesztett ki, amely elvileg képes a vállalati stratégiák, a csatatervek, vagy akár természeti katasztrófák elleni válaszlépések elkészítésére is – írta a Bloomberg.

New,York,Ny/usa-september,30,,2020,The,New,York,Stock,Exchange
Fotó: Shutterstock

A Peter Thiel által társalapított amerikai adatelemző cég „még soha nem látott” keresletet tapasztalt a legújabb mesterséges intelligencia-platformja (AIP) iránt, amelyet a tervek szerint ebben a hónapban fog kiadni. A részvények kedden kora reggel 21 százalékkal ugrottak meg a bemutató előtt, és az előadás nem okozott csalódást.

A Palantir árfolyama 1 éves
 

A vállalat honlapja szerint a platform olyan nagy nyelvi modelleket működtetne, mint a forradalmi ChatGPT,

ám a szöveg és kódírás helyett az AIP fókusza a pontos információszerzés és a kifinomult döntéshozatal, kifejezetten hadseregek számára tervezve.

A Palantir egy demóvideón keresztül bemutatta, hogy a rendszer képes megjeleníteni és elemezni ellenséges célpontokról szóló információkat, azonosítani a potenciális ellenséges helyzeteket, haditerveket javasolni, és ezeket a terveket végrehajtásra elküldeni a parancsnoknak.

A videó hangsúlyozza, hogy a platform biztonságos és védett, lehetővé téve az ügyfél számára, hogy eldöntse, milyen adatokat láthatnak a modellek, és hogy „mit tehetnek és mit nem tehetnek az emberek nevében”.

Ha ezt a technológiát helyesen, óvatosan és biztonságosan használjuk, olyan fegyver kerül a kezünkbe, amivel csak győzni lehet, a vetélytársakat és az ellenfeleket pedig egy mozdulattal el lehet rettenteni 

– jelentette ki Alex Karp, a Palantir vezérigazgatója.

Karp szerint a mesterséges intelligenciák és a nagy nyelvi modellek olyan forradalmi eszközök, amelyek teljes iparágakat fognak átalakítani, így nem véletlen, hogy az adatelemző minél előbb meg akarja lovagolni az új technológia hullámát.

Az AIP-t azonban nem csak a harcmezőn lehet bevetni, mivel elvileg polgári alkalmazásra is kiváló lesz. A demóvideó azt is bemutatta, hogy egy gyártó vagy nagyvállalat hogyan használhatja a rendszert például egy hurrikáncsapásra való felkészüléshez:

elemezve az elosztóközpontok működését, és eldöntve, hogy felgyorsítsa, késleltesse vagy törölje a megrendeléseket. A platform ezen túl képes lesz előrejelezni a vásárlói megrendelésekre gyakorolt hatást, és előrejelezni a bevételt ezekben a helyzetekben.