A hírhedtté vált Theranos startup alapítójának, Elizabeth Holmesnak börtönbe kell vonulnia, miközben fellebbez az ítélet ellen, és 452 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a csalás áldozatainak – írja a The Guardian.

SAN JOSE, CA - MARCH 17: Former Theranos CEO Elizabeth Holmes alongside her boyfriend Billy Evans, walks back to her hotel following a hearing at the Robert E. Peckham U.S. Courthouse on March 17, 2023 in San Jose, California. Holmes appeared in court for a restitution hearing.
Fotó: Philip Pacheco / Getty Images

A Theranos-alapító azzal vált híressé, hogy biotech vállalata óriási összegben tudott bevonni befektetéseket azzal az ígérettel, hogy diagnosztikai gépeik segítségével egy egyszerű vérvizsgálattal többféle betegséget is ki tudnak mutatni. A 38 éves Elizabeth Holmest már 2022 januárban bűnösnek találták, de az ötszázezer dolláros óvadékot kifizetve szabadlábon maradhatott, majd novemberben 11 év és három hónap börtönbüntetésre ítélték. Április 25-én, két nappal azelőtt, hogy börtönbe kellett volna vonulnia, azt kérte az amerikai fellebbviteli bíróságtól, hogy függessze fel a büntetését, a bíróság azonban kedden elutasította az óvadék iránti kérelmét.

A bíróság arról is határozott, hogy a 452 millió dolláros kártérítést bűntársával, a cég operatív igazgatójával  Ramesh „Sunny” Balwanival együtt fizesse meg. 

Az 57 éves Balwani áprilisban kezdte meg letölteni közel 13 éves börtönbüntetését, miután tavaly júliusban 12 rendbeli csalás és összeesküvés miatt elítélték.

A Theranos projektjébe olyan befektetők adtak majdnem 1 milliárd dollárt, mint az Oracle társalapítója, Larry Ellison és a médiamogul Rupert Murdoch.

A befektetők mind elvesztették a pénzüket, miután feltárták a hibákat a Theranos technológiájában. A bíróság határozata szerint Holmesnak és Balwaninak 125 millió dollárt kell fizetnie Murdochnak, továbbá a társtetteseknek 40 millió dollárt kell fizetniük a Walgreensnek is, amely azután fektetett be a startupba, miután 2013-ban beleegyezett, hogy gyógyszertáraiban a hibás vérvizsgálatok egy részét a rendelkezésére bocsátja.