A Teslával közös nevadai akkumulátorgyárában három éven belül 10 százalékkal bővítené a termelését a Panasonic – közölte a japán cég kedden. A vállalat a Nikkei Asia hétfői információira reagált, amely szerint a Panasonic Energy 15. gyártási egységét is üzembe állítják a Gigafactory Nevada nevet viselő üzemben.

A vállalatcsoport szóvivője szerint a nevadai üzem kapacitásának bővítését múlt héten bejelentette a Panasonic Energy, a tervek szerint 2026 márciusára lesz kész a beruházás. 

Fotó: Shutterstock

A múlt hónapban a japán cég arról is beszélt, hogy legalább két gyárat kíván építeni Észak-Amerikában a Tesla 4680 akkumulátorok gyártásának céljából 2030-ig, 

és 2031-re pedig négyszeresére növelné a kapacitásait a területen, elérve az évi 200 GWh-t. Azt ugyanakkor nem árulták el, hogy ez a két észak-amerikai gyár hol jöhet létre – írja a Reuters.

A hétfői Nikkei-jelentés szerint egy Panasonic-vezető arról beszélt, hogy a Tesla közölte velük, hogy annyi akkumulátort vásárolnának, amennyit csak képes legyártani a japán cég.

A Panasonic egyelőre a 4680 akkumulátorok kísérleti gyártásával próbálkozik a Japánban lévő Vakajama gyárában, míg a Tesla már meg is kezdte a típus gyártását, ami a cégvezető szerint olcsóbb és vonzóbb elektromos autókhoz vezet.