A Bayer AG csütörtökön bejelentette, hogy egy egyezség alapján 6,9 millió dollárt fizet a növényvédő szerek beporzókra és vízi fajokra gyakorolt hatásának csökkentésére, miután a New York-i főügyész, Letitia James vádat emelt a cég ellen. Az ügyész szerint a vállalat megtévesztette a fogyasztókat, amikor biztonságosnak ítélte meg a Roundup gyomirtó készítményt. A szer rákos megbetegedésekkel hozható összefüggésbe.

Bayer,Pharma,Ag,,Administration,And,Laboratory,Buildings,Of,Bayer,Healthcare
Fotó: Alfred Sonsalla

A Bayer egyezsége alapján az ügyész ejti a vádakat a céggel szemben – írta meg a Reuters.

A Bayer és a Monsanto úgy reklámozta a Roundupot, hogy az a „gyomokon kívül nem árt semmi másnak” és „nem jelent veszélyt az állatvilág egészségére”. A YouTube-on olyan reklámok is futottak a szerrel kapcsolatban, hogy Roundup biztonságosabb, mint a szappanok és a mosószerek. Ezeket a hirdetéseket a vállalat azóta eltávolította.

Letitia James szerint az állítások megsértették a hamis és félrevezető reklámozás elleni állami törvényeket, és megszegték a Monsanto 1996-ban New Yorkkal kötött egyezségét a Roundup akkori reklámozása miatt.

A növényvédő szerek súlyos károkat okozhatnak környezetünk egészségében, és halálos veszélyt jelentenek az élővilágra

– mondta James, aki szerint ezért is fontos, hogy a gyártók végletekig őszinték legyenek a készítményeikkel kapcsolatban. A csütörtöki egyezség értelmében a Bayer köteles abbahagyni a glifozátalapú Roundup biztonságos és nem mérgező termékként való reklámozását. A 6,9 millió dollárt a növényvédő szerek beporzókra és vízi fajokra gyakorolt hatásának csökkentésére fordítják.

A Bayer évek óta pereskedik a Roundup miatt, amely vélhetőleg rákot okoz, bár a cég ezt tagadja. Egy korábbi megállapodás alapján 10,9 milliárd dollárért kell rendeznie a vállalatnak a pereit a károsultakkal. 

A 154 ezer keresetből idén februárig 109 ezret rendezett a Bayer.