Azok a sajtóhírek, amelyek szerint a Liberty Steel Group utasítást adott a Dunaferr valamely működését érintő kérdésében, félrevezetők, mivel a Liberty Group még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a dunaújvárosi székhelyű magyar vállalat felett – ismertette közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

20230216 Dunaújváros Dunaferr Zrt. Újraindult a november elején leállt 2-es számú nagyolvasztóFotó:  Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ennek többek között azaz oka, hogy az értékesítés folyamata még nem zárult le teljesen, hiszen az fúziókontrollja jelenleg is zajlik, és csak annak befejezését követően kerülnek átadásra a tulajdonosi jogok. Az eljárás végéig a felszámolóbiztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat és hozza meg a céget érintő stratégiai döntéseket.

A tárca közleménye kiemelte, hogy a Dunaferr a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége miatt vált fizetésképtelenné. A több ezer munkahely megvédése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium aktív szerepet vállalt a gyár megmentésében.

A felszámolási eljárásban egyedül a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot.

A GFM szerint a megjelent cikkek az értékesítés sikeres lezárását kockáztatják, és hátráltatják a cég sikeres megmentését. A Dunaferr kapcsán hozott operatív átmeneti döntések nem befolyásolják a cég hosszú távú működését és jövőképét.

Fontos mérföldkő a Dunaferr és a Liberty házassága, de rengeteg a teendő – interjú

Pont azért siker a Dunaferr eladása, mert Magyarországon a felszámolások általában bezárással végződnek. Az elmúlt 30 évben nem nagyon van példa arra, hogy egy termelő cég, amely ellen felszámolás indul, és reorganizálják, megmenekült volna – mondta a Világgazdaságnak Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért felelős államtitkára, aki szerint, ami a vasművel történt az elmúlt években, abból a streamingszolgáltatók egy nagyon izgalmas és szövevényes sorozatot is készíthetnének.