A 3M vállalta, hogy több mint 5,5 milliárd dollárt fordít annak a mintegy 300 ezer peres ügynek a rendezésére, amelyeket az amerikai hadseregnek szállított hibás füldugók miatt indítottak ellene a súlyos halláskárosodást szenvedett katonák – írta a Bloomberg.

3M
Fotó: Shutterstock

Elemzők becslései szerint a vállalatnak nagyjából 10 milliárd dollárt kellett volna fizetnie, mivel az általa gyártott füldugók állítólag nem biztosítottak megfelelő védelmet a katonáknak. A 3M a magas kártérítés elől korábban egy kudarcba fulladt csődeljárással próbált meg kibújni, ám a mostani megegyezéssel fizetési kötelezettsége nagyjából a felére csökkenne, ami lehetővé tenné, hogy a cég fennmaradjon.

Úgy tűnik, hogy a 3M kiváló üzletet tudott most kötni, noha egy évtizeden át mindent elkövetett, hogy elkerülje a fizetést

– mondta Carl Tobias, a Richmondi Egyetem jogprofesszora.

A megállapodással véget érne a minnesotai St. Paulban működő vállalat előtt álló peres eljárások egy része, bár a PFAS „örök vegyi anyagok” miatt még több ezer másik perrel is szembe kell néznie, amelyek megoldása valószínűleg többszörösébe kerülne, mint a füldugóügylet. A 3M az első füldugókkal kapcsolatos 16 perből eddig tízet elvesztett, a bírók összesen több mint 250 millió dollárt ítéltek meg a több mint tíz-egynéhány érintettnek.

A több százezer pert egy floridai szövetségi bíró előtt vonták össze a tárgyalás előtti információcsere és a próbaperek céljából. A keresetekben a jelenlegi és volt katonák azt állítják, hogy a 3M tudta, hogy a füldugók nem megfelelőek ahhoz, hogy hatékonyan védjenek, és nem figyelmeztette az amerikai kormányt vagy a felhasználókat, ráadásul a termékek javítására sem tett kísérletet.

A megegyezés feltételei szerint a népszerű fogyasztói termékek, például ragasztószalagok és a Post-it jegyzetek gyártója öt év alatt fizetné ki a pénzt. A 3M igazgatótanácsának még jóvá kell hagynia az alkut.

A füldugó-megállapodás nem az első a 3M történetében. A vállalat 2018-ban beleegyezett, hogy 9,1 millió dollárt fizet az amerikai igazságügyi minisztérium polgári jogi vádjainak rendezésére, miszerint nem közölte a hadsereggel az általa ismert hibákat.

Eredetileg a vállalat a 2012-ben elkezdődő, a közel 1 millió embert érintő halláskárosodásnál a felelősségét azzal próbálta csökkenteni, hogy 2021-ben csődvédelmet kért a hitelezőivel szemben, és a peres ügyek összevonását indítványozta, ám ez a stratégia azóta elakadt.

Ha a megállapodás sikeres is, a 3M-nek még mindig fennáll az örök vegyi anyagokkal kapcsolatos ügye. A vállalat nemrég beleegyezett, hogy több mint 12,5 milliárd dollárt fizetne az Egyesült Államokban elszennyezett ivóvízkészletek megtisztítására, ám ennek részletei még nem véglegesek.

Tízmilliárd dollárral bűnhődik a 3M az amerikai történelem legnagyobb vízszennyezéséért

Az idők végezetéig le sem bomló, úgynevezett örök kemikáliákat gyártó 3M a városi vízműtársaságokkal kötött egyezségben nem ismerte el a felelősségét a környezetszennyezésben, ám sokmilliárdos kifizetéssel támogatja a rákkal is összefüggésbe hozott per- és polifluoralkil (PFAS) vegyületek kiszűrését az ivóvízbázisból.