A Google hamarosan figyelmeztetést küld számunkra, ha a keresésekben feltűnnek az elérhetőségeink, ezzel is segítve az eltávolításukat a találatok közül. Mindez leginkább azok számára lehet kedvező, akiket valaha doxoltak – vagyis személyes adataikat, érzékeny információikat nyilvánosságra hozták – az online térben.

A cég múlt heti bejelentése szerint több más biztonsági megoldás is élesedik a közeljövőben, így a Google többek között a bosszúpornóval szemben is fellép, és a SafeSearch lehetőséget használva arra is lesz lehetőségünk, hogy a durva vagy épp szexuális képek csak elhomályosítva jelenjenek meg a találatok körében. A megoldás alapértelmezetten bekapcsolt állapotban indul majd útjára, de lesz mód a kikapcsolására is.

Bangkok.,Thailand.,January,24,,2016:a,Woman,Is,Typing,On,Google
Fotó: Shutterstock

Az érzékeny adatokról pedig a cég „találatok rólad” szolgáltatása nyújt információkat, de jelez is, ha újabb adatok tűnnek fel rólunk a világhálón. Ráadásként arra is lesz lehetőségünk, hogy a Google-t arra kérjük, távolítsa el ezeket a keresések találatai közül. Noha az oldalakat nem feltétlenül tudjuk jogi segítség nélkül töröltetni, mások jóval nehezebben tudják majd megtalálni őket. Ráadásul mi is egyből értesülünk, ha személyes adatainkat valaki közzéteszi a neten, aminek köszönhetően lépni is gyorsabban tudunk – írja a Mashable.

Az, hogy a személyes adatainkat tartalmazó oldalakat töröltethetjük a legnagyobb keresőoldal találatainak köréből, mindenképpen segít az internetes adatvédelem területén, így a doxolás jelentette fenyegetés is mérséklődhet, és egy lépéssel a felejtéshez való joghoz is közelebb kerülhetünk.