Aki az Egyesült Államokban az elmúlt 16 évben használta a Facebookot, az a nemrég elindított csoportos kereset szerint jogosult lehet arra, hogy fizetési igényt nyújtson be a közösségimédia-óriásnak – írta a The Washington Post.

Facebook,Paper,Logo,Lies,With,Wooden,Judge,Gavel,,Smartphone,And Facebook paper logo lies with wooden judge gavel, smartphone and handcuffs. Entertainment lawsuit concept
Fotó: Shutterstock

A per 2018-ban indult, amikor kiderült, hogy a Cambridge Analitica adatbányász cég egy személyiségkvíz-alkalmazáson keresztül körülbelül 87 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg. A felperesek szerint a Facebook mint vállalat, amely azóta már felvette a Meta nevet, a felhasználók beleegyezése nélkül biztosított hozzáférést személyes adatokhoz, tartalmakhoz és információkhoz, és utána nem ellenőrizte azok felhasználását sem.

Bár a Meta tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, de decemberben belement egy peren kívüli megegyezésbe, hogy elkerülje a bírósági ügy folytatásának a költségeit és a vele járó kockázatokat.

A jelenlegi vagy volt Facebook-felhasználók ezért mostantól részesei lehetnek a 725 millió dolláros egyezségnek, amelyből kártérítést igényelhetnek.

A megállapodásra március végén egy szövetségi bíró előzetesen rábólintott, ám a végleges jóváhagyási meghallgatás szeptemberre van kitűzve.

Az ügy egy viharos időszakban érte el a vállalatot, amikor a TikTok videómegosztó alkalmazással kell versenyeznie, miközben az Apple új, hirdetéseket korlátozó szabályai a Meta bevételeit fenyegetik. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy szerdán valószínűleg újabb leépítéseket fognak bejelenteni, ezúttal a képzett technológiai dolgozók körében.

A vállalat adatai szerint 2022 utolsó negyedévében 266 millió havi aktív Facebook-felhasználó volt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az adatvédelemmel kapcsolatos megegyezés keretében kifizetésre jogosultak közé azok tartoznak, akik az Egyesült Államokban laktak, és 2007. május 24. és 2022. december 22. között bármikor használták a platformot. A követeléseket az egyezség honlapján vagy postai úton lehet benyújtani. A követelés benyújtásának határideje augusztus 25., a kilépés vagy az egyezséggel szembeni tiltakozás határideje pedig július 26.

Mark Zuckerberg Hearing In Congress
Fotó: AFP

Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi pénzt kaphatnak a felhasználók – ez számos tényezőtől függ, többek között a jogi és adminisztrációs költségektől, a Metához érkező igények számától, valamint attól is, hogy az érintettek mennyi időt töltöttek el a Facebookon a vizsgált időszak alatt.

A nyolc megnevezett felperes mindegyike legfeljebb 15 ezer dollárt kaphat, a 725 milliós alapnak pedig akár a 25 százaléka is elmehet a jogi költségekre. Ami megmarad, azt potenciálisan több tízmillió felhasználó között osztják szét.

Nem ez az első csoportos adatvédelmi per, amellyel a Facebooknak szembe kell néznie. 2021-ben egy illinois-i bíró jóváhagyott egy olyan egyezséget, amelyben a Facebook elfogadta, hogy 650 millió dollárt fizessen egy csoportos kereset lezárásaként, amelyben azt állították, hogy a vállalat engedély nélkül használta fel a felhasználók biometrikus adatait. Az Associated Press szerint közel 1,6 millió felhasználó volt érintett, és fejenként legalább 345 dollárra voltak jogosultak.

A Meta az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett az adatvédelem megerősítése érdekében, azonban a vállalat üzleti alapja a reklámozás a közösségi médiákon, amihez szükségük van a személyes információk összegyűjtésére. Emiatt valószínű, hogy nem ez volt az utolsó olyan ügy, ami miatt a Facebook anyavállalatának a bíróság elé kell állnia.