Byron Allen standup komikusból lett médiamogul tízmilliárd dolláros indikatív ajánlatot tett a Walt Disney vállalatnak az ABC televízióhálózat megvásárlására, amely helyi adókat, az FX, valamint a National Geographic kábelcsatornákat foglalja magában – tájékoztatott az üzletember szóvivője pénteken.

New,York,City,-,Oct,2017:,Abc,American,Broadcasting,Company
NEW YORK CITY - OCT 2017: ABC American Broadcasting Company building in Manhattan. ABC and ESPN are part of Disney, and are suffering from cord cutting NYSE: DIS
Byron Allen standup komikusból lett médiamogul tízmilliárd dolláros indikatív ajánlatot tett a Walt Disney vállalatnak az ABC televízióhálózat felvásárlására.
Fotó: Shutterstock

Allen az ajánlatát arra a feltételezésre alapozza, hogy az ABC hálózata az elmúlt 12 hónapban 1,25 milliárd dollár kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció (EBIDTA) előtti nyereséget termelt. 

A javasolt vételár az EBIDTA nyolcszorosa, és az ajánlat indikatív jellege miatt még változhat. 

– írja a Bloomberg.

Allen az elmúlt években már több lépésben bővítette a médiabirodalmát: 1,3 milliárd dollár értéken felvásárolta a Weather Channelt, valamint több hely tévéállomást. Az üzletkötésekkel azonban egyúttal jelentős adósságot is magára vállalt az Allen Media vállalat.

A multimilliárdos üzletember a felvásárlást bankokkal és befektetési cégekkel karöltve finanszírozná. Az üzlet nyélbe ütéséhez Allen eladhatja a tulajdonában álló néhány helyi televíziót, hogy elkerülje az összeütközéseket a CBS-szel és az NBC-vel.

Az ABC hálózata egy országos és nyolc regionális televízióból áll, azonban mivel 240 helyi televízió partnere, szinte minden amerikai otthonba elér. 

Az ABC 1995-ben került a Disney tulajdonába 19 milliárd dollárért. A Disney vezérigazgatója, Bob Iger, a nyár közepén belengette, hogy fontolgatja a hagyományos tévéhálózat értékesítését, amelynek a piaca folyamatosan csökken a streamingcsatornák előretörésével. Éppen ezért a médiabirodalom az ABC eladásáról már tárgyalt azzal a Nexstar Mediával, amely regionális televíziókon keresztül éri el az amerikai lakosság kétharmadát. A Reuters értesülése szerint a Nexstar is csak puhatolózik egyelőre, és a Disney még nem döntött arról, valóban értékesítésre bocsátja-e a hagyományos televízióhálózatát.

Saját részvényesei perelték be a Disney-t

Régóta érik egy nagyobb botrány a Disney háza táján. A vitát keltő döntések mellett át akarják venni a Netflix jelszómegosztási szabályzatát, és minden régióban várható áremelés, miközben a feliratkozók száma folyamatosan csökken. A botrány beért, és saját befektetői mentek neki a cégnek.