A Disney részvényeseinek egy csoportja azzal vádolja a médiaóriást, hogy előre eltervezett megtévesztéssel akarják palástolni a Disney+ pénzügyi veszteségeit. A panaszt Delaware szövetségi bíróságán nyújtotta be a Stourbridge Investments, a vád pedig az, hogy a Disney Bob Chapek vezetése alatt megpróbálta elrejteni a nagy méretű kiadásait, miközben 2024 végére növelni akarta a streamingplatform feliratkozóinak számát, mindezt hamis információkat közölve – derült ki a New York Post cikkéből

Frankfurt,,Germany,April,2020:,Disney,Plus,Streaming,Service,Logo,On
FRANKFURT, GERMANY April 2020: Disney plus streaming service logo on a Smartphone
Fotó: Sutterstock

A sors fintora, hogy a panaszt akkor nyújtották be, amikor a Disney-részvények a legmélyebbre zuhantak az elmúlt kilenc évben: a megszokott 100-102 amerikai dollár helyett a panasz beadásának napján, augusztus 23-án egy 82,47 amerikai dollárt ért. 

A Google Finance adatai szerint a Disney-részvények utoljára 2020 márciusában álltak ilyen alacsonyan.

A panaszban továbbá azt is szóvá tették, hogy 

Chapek és vezetősége nemcsak szimplán hazudott a bevételi számokról, hanem annak érdekében, hogy rá tudjon mutatni a növekvő tendenciára, bizonyos újonnan indított tartalmakat a Disney Channelen is elkezdett sugározni, hogy ezeket az adatokat is hozzáadhassa a streamingplatform nézettségéhez.

Már 2020-ban, a streamingplatform indulása után egy évvel is volt olyan befektető, aki szerint Chapek megtévesztette a médiát az olyan kijelentésekkel, mint hogy „a Disney+ túlszárnyalta a legvadabb várakozásainkat”, annak ellenére, hogy a bevételi előrejelzések korántsem voltak olyan pozitívak, mint a vezérigazgató szavai.

Chapek mellett a panasz említést tesz a jelenlegi vezérigazgatóról, Bob Igerről, a cég korábbi pénzügyi igazgatójáról, Christine McCarthyról és Kareem Danielről, aki a Disney Media and Entertainment Distribution részlegének volt az elnöke. „Hogy eltitkolják ezeket a kedvezőtlen tényeket, a vádlottak egy csaló rendszert dolgoztak ki a Disney+ veszteségeinek elrejtésére, és azért, hogy a Disney+-feliratkozók számának növekedési skáláját úgy mutassák be, hogy az fenntarthatónak tűnjön, és a Disney+ 2024-es céljai elérhetőnek látsszanak, annak ellenére, hogy nem voltak azok” – állítják a részvényesek, akik még azt is megemlítették, hogy a feliratkozók számának lassulását már 2021-ben elismerte a cég.

A panasz zárógondolata, hogy a Disney cselekedetei és mulasztásai a részvények piaci értékének csökkenését eredményezték. Szám szerint a streamingplatform több mint 146 millió feliratkozót veszített az elmúlt negyedévben, ami 7,4 százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest. Valamint az elmúlt egy évben mintegy 3,7 milliárd dollár veszteséget kellett elviselniük a Disney streamingszolgáltatásainak, ahova a Disney+ mellett beletartozik a ESPN+ és a Hulu is.

Vége az olcsó streaming korának, az előfizető viszont várna is valamit a pénzéért

A finanszírozási költségek megdrágulása, a hollywoodi sztrájk feltolja a gyártási költségeket. A nagy szolgáltatók kénytelenek árat emelni, és reklámokkal telenyomni az adásokat. Így viszont az egykor vonzó streamingmodell egyre jobban hasonlít ahhoz a kábeltévé-szolgáltatáshoz, amelytől 15 éve oly gyorsan fordultak el a fogyasztók.