Az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét. Az előzetes vizsgálati eljárás helyett a vállalat – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indít. Mindezt Csöbör Katalin fideszes parlamenti képviselő közölte a Facebookon.

20230905 AlsózsolcaMásodik alkalommal rendeztek lakossági fórumot Alsózsolcán a szlovén tulajdonú akkumulátor-feldolgozó tervezett létesítése ellen.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-MagyarországKépen: Szilágyi László polgármester
Fotó: Ádám János /  Észak-Magyarország

Az ügyben megszólalt a cég is: „Vállalatunk az európai uniós üzleti normák szerint működik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvélemény kérdéseit.”

Ezért azt a felelős döntést hoztuk, hogy a legmagasabb követelményeket is idő előtt teljesítjük, így bizonyítva a technológiánk biztonságát és fenntarthatóságát a legszigorúbb környezetvédelmi szempontok alapján. Az előzetes vizsgálati eljárás helyett – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indítunk,

„amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot. A kérelmünkhöz szükséges dokumentumokat kibővítjük, hogy a lakosság, a civil és szakmai szervezetek, valamint az önkormányzat és az országos hatóságok minden kérdésére megnyugtató, transzparens választ adjunk.”

Az akkumulátor-újrahasznosító üzemet építő cég azt is közölte, hogy a dokumentumok és a folyamat átláthatóságának biztosítása mellett egyeztetnek a település vezetőivel, civil szervezeteivel és a hatóságokkal, hogy „a közelben élő emberek minden információt megkapjanak, így biztosak lehessenek abban, hogy a tervezett létesítmény semmiféle kockázatot nem jelent a biztonságukra és az egészségükre”. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy szeptember elején második alkalommal rendeztek lakossági fórumot Alsózsolcán a szlovén tulajdonú akkumulátorfeldolgozó tervezett létesítése kapcsán. Szilágyi László polgármester kijelentette

nem hagyják magukat, megpróbálják megakadályozni az üzem kialakítását.

A korábbi tervek szerint évente mintegy tízezer tonna selejtes akkumulátor feldolgozására alkalmas üzemet alakítana ki a város ipari parkjában a Miskolcra bejegyzett Andrada Group Magyarország Kft.