Magyar gazdaság

Forrnak az indulatok az Alsózsolcára tervezett akkumulátorfeldolgozó miatt

A cég szerint a beruházás még a nyugat-európai környezetvédelmi előírásokat is túlteljesíti, a helyiek nem hisznek ebben.

Csütörtök estére hívott össze tájékoztatót fórumot az Alsózsolcára tervezett akkumulátorfeldolgozó üzem ügyében a beruházó Andrada Group Magyarország Kft., mégpedig a tervezett gyár jelenleg üresen álló csarnokába.

Az alsózsolcai ipari parkban, a Magyar Posta Zrt. logisztikai központjának egyik csarnokába tervezett beruházásról a fórumon kiderült, hogy 

az üzem mintegy 60 ezer négyzetméteres területet foglal el, és mintegy 15 milliárd forintba kerül, amiből 4,7 milliárd forintot a magyar állam áll. 

A létesítményben a szlovén magánemberek kezében lévő Andrada az év végére 70 mérnöknek és szakembernek ad munkát, de jövőre már 200-ra nőhet az alkalmazottak száma.

A feldolgozóüzemben a selejt akkumulátorokból a nikkelt, kobaltot, mangánt és lítiumot akarják kinyerni. A telephelyen úgynevezett véggázkezelő és porleválasztó kialakítását is tervezik, valamint a keletkező technológiai szennyvizet elszállítják – olvasható a Boon beszámolójában, amelyből az is kiderül, hogy a gyár 40 tonna veszélyes hulladék tárolásához kért környezetvédelmi engedélyt. Az ehhez szükséges gépjárműforgalom napi két kamion.

Industry,Concept,Of,Car,Battery,Production.,Maintenance,Service,And,Charging
Industry concept of car battery production. Maintenance service and charging rechargeable accumulator.
Fotó: Panchenko Vladimir

Az Andrada főként a környezetvédelmi aggályokat igyekezett eloszlatni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Pedig a vállalkozás a gyárban a saját fejlesztésű és tulajdonú, innovatív lítiumion-újrahasznosító technológiáját alkalmazza majd, amelyről állítja, hogy biztonságosságát és a környezeti fenntarthatóságát tekintve nemcsak teljesíti a szigorú német minőségi elvárásokat, de meg is haladja azokat. A cég a németországi és a svájci hasonló profilú gyárakhoz hasonlította az üzem működését, ám szerintük az ő technológiájuk még az ezen üzemekben tapasztaltnál is fejlettebb. Ráadásul 

a technológiai folyamat teljes egészében zárt rendszerű lesz a tájékoztatás szerint.

A cég a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása és megnyugtatása érdekében nyílt napokat szervez a helyi lakosoknak. Ezekre és a gyártúrákra minden érdeklődőt várnak szeptember 26-án 9, 11, 15 és 17 órai kezdéssel, majd október 17-én ugyanezekben az időpontokban.

Mindez azonban nem igazán győzte meg a helyieket, az alsózsolcaiak nevében felszólaló Szilágyi László polgármester is kifejezte aggályait, és felidézte azt is, hogy a cég korábbi ígéreteit megszegve nem tájékoztatta időben a lakosságot a beruházásról. Többen hangos bekiabálásokkal adták tudtára a cég vezetőinek, hogy nem látják szívesen egy ilyen veszélyes üzem jelenlétét Alsózsolcán.

 

Andrada Group Magyarország Kft beruházás lakosság
Kapcsolódó cikkek