Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Microsoft ellen: korábban a bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szoftvervállalat visszaélhet jelenlegi piaci helyzetével. Ahogy akkor a Világgazdaság is megírta, azt vizsgálták, hogy 

a Microsoft sérti-e az uniós versenyszabályokat azzal, ahogy a Teams nevű kommunikációs alkalmazását az Office 365 és a Microsoft 365 üzleti szoftvercsomagokhoz kapcsolja. 

Ugyanis, amikor a felhasználók előfizetnek az említett produktivitásnövelő szoftvercsomagokra, akkor nem áll módukban eldönteni, hogy a Teams hozzáférését engedélyezik-e, mert mind az Office 365, mind a Microsoft 365 csak korlátozottan használható más konkurens termékekkel. A Microsoft ekkor kijelentette, hogy „továbbra is együtt akar működni a bizottsággal, és továbbra is hű marad ahhoz, hogy megoldást találjanak mindenre, ami aggodalomra adhat okot” – írta meg a CNN

New,York,City,,New,York,-,Usa,United,States,-
New York City, New York - USA United States - 04 08 2019: Microsoft logo close up. Microsoft Flagship Store Fifth Avenue, Manhattan, NYC.
Fotó: Shutterstock

A most megszületett döntés következtében a Microsoft engedélyezni fogja, hogy a Teams különállóan, az Office 365 és a Microsoft 365 csomagoktól függetlenül is elérhető legyen az üzleti ügyfelek számára. 

Nanna-Louise Linde, a cég európai kormányzati ügyekért felelős alelnöke elmondta a Microsoft oldalán kikerült blogposztban, hogy „meggyőződésünk, hogy ezek a változtatások egyensúlyt teremtenek versenytársaink és az európai üzleti ügyfeleink érdekei között, hozzáférést biztosítva a lehető legjobb megoldásokhoz, versenyképes áron”.

A cég elismerte, tudatában vannak, hogy még csak a vizsgálat első szakaszában vannak, de természetesen folytatni fogják együttműködésüket a bizottsággal, és nyitottak minden észrevételre és megoldásra annak érdekében, hogy növelni tudják az európai felhasználók és fejlesztők produktivitását.

A Teams 2023. október 1-jével fog leválni a produktivitásnövelő szoftvercsomagokról az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban. Az Office 365 és a Microsoft 365 csomagok továbbra is elérhetők lesznek, természetesen a Teams nélkül, és az áruk is csökkenni fog havi előfizetés esetén 2 amerikai dollárral, éves előfizetés esetén 24 dollárral.

A vizsgálat következtében a Microsoft további lépéseket tett, hogy az olyan külsős alkalmazások, mint a Zoom vagy a Salesforce – amelyek már így is integrálhatók voltak az említett csomagokba –, közös használata gördülékenyebb legyen, és teret engedjen a nagyobb testreszabhatóságnak. A bejelentések sorát az zárta, hogy a cég új módszert dolgoz ki arra, hogy a Microsoft további szoftvereinek (Word, Excel, PowerPoint) webes verziói is könnyebben elérhetők legyenek a külsős alkalmazások számára.

Az Európai Bizottság egy évtizede már lefolytatott egy trösztellenes vizsgálatot a Microsoft ellen. Akkor úgy vélte, hogy a vállalat piaci erőfölényével visszaélve arra ösztönözte a Windows-felhasználókat, hogy a cég azóta megszűnt Internet Explorer böngészőjét használják, és a gyakorlatával részben kiszorította a versenytársait. Az ügy megegyezéssel zárult, miután a Microsoft lehetővé tette a felhasználóknak, hogy választhassanak a különböző böngészők közül. Mivel azonban a vállalat nem tartotta be az ígéretét, az uniós intézmény 561 millió eurós bírságot szabott ki rá.