A Spotify streamingplatform világszerte zenekedvelők milliói számára vált a mindennapi élet szerves részévé. A Spotify Premium, a Spotify fizetős változata különböző díjakat kínál magánszemélyek, családok és diákok számára. Egyes esetekben, ha az éves előfizetést választjuk, olcsóbbak a díjak. 

spotify
Fotó: AFP

A Spotify-előfizetések az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokban a legolcsóbbak

– derül ki az Android Authority kutatásából. Pakisztánban a legkedvezőbb, ezt követi India és Törökország. A pakisztáni lakosoknak havi 1,04 dollárt (368 forintot) kell fizetniük a streamingszolgáltatásért cserébe, ami tükrözheti a régió vásárlóerejét vagy a helyi valuta dollárral szembeni erejét. 

Az Egyesült Államokban érthető módon drágábbak a Spotify-előfizetések: 10,99 dollárba (3896 forint) kerül a havi díj, Nyugat-Európában azonban még ennél is többet számolnak fel, a dánoknak például több mint 16 dollárt (5672 forint) kell havonta kifizetniük.

Magyarországon kedvezőbb a havi díj, fele annyi, mint az USA-ban: 1990 forintot kóstál, ami 5,61 dollárnak felel meg. 

Érdemes-e VPN-t használni, hogy spóroljak az előfizetésen?

A Spotify-előfizetések eltérő árait tekintve sokakban felmerülhet, hogy a VPN-nel játsszák ki a magasabb előfizetői díjakat, amelynek segítségével meg lehet változtatni a tartózkodási helyet. 

Van rá mód, azonban nem tanácsos a VPN-t hívni segítségül. Még ha a Spotify szűrőinek nem is sikerül észrevenniük a trükköt, az IP-cím nem titkolja el a tartózkodási helyet, illetve a fizetést is az adott régióban regisztrált bankszámláról vagy hitelkártyáról kellene beállítani, és ezt igencsak nehéz lenne eltitkolni. 

Nehéz megmondani, hogy a megtévesztés törvénybe ütközik-e, bár ezt a kockázatot senki sem szeretné vállalni. Mindenesetre a Spotify általános szerződési feltételei tiltják a regionális árképzési struktúrák kijátszására irányuló kísérleteket. Ha a streamingszolgáltató rájön a trükkre, valószínűleg törölni fogják az előfizetési fiókot. 

Már nem Azahriah a legtöbbet streamelt magyar előadó, hanem egy ismeretlen

A Spotify és a YouTube toplistái meglepő eredményt mutatnak.