Újabb korszerű szóló és csuklós autóbuszok állhatnak forgalomba 2025-től – erről adott ki közleményt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A cég arról számolt be, hogy közbeszerzési eljárásokat indított további modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát autóbuszok üzemeltetésére. Megjegyezték: az új járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságaikkal és felszereltségükkel szolgálhatják a Budapesten utazók kényelmét.

busz
Új buszokkal végzett szolgáltatásra írt ki közbeszerzést a BKK. 
Fotó: Nyirő Simon / BKK

 

Mit kell tudni az új BKK-s közbeszerzésről?

A BKK által elindított közbeszerzési eljárások közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetését célozzák. Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. Az új szerződések a tervek szerint ugyanúgy tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók.

A szeptember 29-én, pénteken megjelent ajánlati felhívások első körben 

összesen 150 új autóbusz – 50 szóló, valamint 50 és további 50 csuklós – forgalomba állításával

végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A lejáró szerződések szerint üzemeltetett autóbuszokat folyamatosan felváltó új járművek a város szinte bármelyik vonalán közlekedhetnek majd. Az előreláthatólag tehát 2025-től forgalomba álló új autóbuszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Elvárás a járművekkel szemben, hogy

  • megfeleljenek a környezetvédelmi követelményeknek,
  • valamint olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek (tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer), amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

Miután 240 buszt kell kiváltani az évtized közepére, a BKK közbeszerzése viszont 150-re vonatkozik, fennmarad 90 darab. Erről a mennyiségről azt írta a cég, hogy az ezekkel végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások tervezetten még idén megjelennek.

Milyen buszok járnak most Budapesten?

A fővárosi buszflottában ma már kizárólag alacsony padlós buszok járnak. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát busz állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja Budapestnek.

Ám a fejlődés elvitathatatlan: már az összes Solaris–Skoda Trollino trolibusz Budapesten közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszerezni. Ráadásul a BKK ígérete szerint a következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos is érkezik.

Majdnem tíz évet kellett rá várni, de Budapestet végre elárasztják az új villamosok

Egy friss kormánydöntés megmentette a fővárost: van fedezet az 50 milliárdos beszerzésre.