Az Amazon négymilliárd dollárt fektet be a feltörekvő Anthropic startupba, az együttműködésen keresztül pedig az amerikai tech óriás egy mozdulattal a mesterségesintelligencia- (MI) szektor egyik kulcsfontosságú szereplőjévé válhat – írta a Bloomberg.

Palo,Alto,,Ca,,Usa,-,Feb,18,,2020:,The,Amazon
Fotó: Shutterstock

Az üzlet részeként az Anthropic az Amazon Web Services (AWS) adatközpontjaiba költözteti szoftverének nagy részét, valamint a vállalat saját fejlesztésű csipjeit használná a nagy nyelvi modelljeinek a kifejlesztésére. Cserébe az Amazon kisebbségi részesedést szerezne a startupban.

Az Anthropic nemcsak az Amazon hatalmas számítási infrastruktúrájához férne hozzá, hanem tetemes pénzügyi támogatást is kapna, amellyel finanszírozni tudnák az MI-modellek képzését.

Az e-kereskedelmi és informatikai óriás hosszú ideje arról ismert, hogy befektetések útján korán belép az általa prioritásnak tartott ágazatokba, legyen az légi teherszállítás, elektromosteherautó-gyártás vagy élelmiszer-feldolgozás.

Az Anthropicba történő négymilliárdos befektetés azonban az eddigi legnagyobb ilyen üzletük lenne, és valószínűleg hozzájárulna ahhoz, hogy az AWS mérnökei is elkezdjék a saját generatív MI-modellek kifejlesztését.

Mindenkit meglepett profitszámaival az Amazon

Meggyőző teljesítményt nyújtott a második negyedév során az Amazon, visszatért a két számjegyű növekedési ütem.

Bár az AWS a világ legnagyobb adattárolási és számítási szolgáltatója, a szövegek, képek és egyéb tartalmak generálására képzett mesterséges intelligenciák terén – ami a Szilícium-völgyet lassan egy éve lázban tartja –, eddig látszólag le volt maradva az olyan tech óriásokkal szemben, mint a Microsoft vagy az Alphabet.

Hatalmas tiszteletet érzünk az Anthropic csapata és alapmodelljei iránt, és úgy gondoljuk, hogy az együttműködésünkből nemcsak a cégeink, hanem az általunk kiszolgált fogyasztók számára is hatalmas értéket tudnánk teremteni

– mondta Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója.

A mérföldkőnek számítana a vállalat csipgyártási üzletága számára is, amely a generatív modellek segítségével könnyebben tudná tesztelni a legújabb, nagy teljesítményű processzorait is. A szektor eddig elsősorban az Nvidia által gyártott csipekre támaszkodott, amelyekhez az MI-rali miatt egyre nehezebb hozzájutni – az Anthropic és az AWS közös fejlesztése azonban egy méltó versenytárssá válhatna ezen a téren.

 

Az OpenAI-veteránok által alapított Anthropic eddig több mint egymilliárd dollárt gyűjtött azzal a céllal, hogy biztonságosabb chatbotokat készítsen virtuális asszisztensnek, valamint szöveg- és kódgenerálásra. A cég támogatói között van az Alphabet tulajdonában lévő Google is, amely közel 400 millió dollárt fektetett az Anthropicba. A Google szintén az AWS felhőalapú riválisa és a generatív mesterséges intelligenciában használt modellek építője.

Partnerségünk jelentős bővítésével új lehetőségeket szabadíthatunk fel mindenféle méretű cég számára, az Anthropic biztonságos, korszerű MI-rendszereit pedig ettől kezdve az AWS vezető felhőtechnológiájával együtt alkalmazhatják

– mondta Dario Amodei, az Anthropic társalapítója és vezérigazgatója.