Cégvilág

Már harmadik hónapja csökken a ChatGPT forgalma

A forradalmi AI-szoftver látszólag elveszítette a lendületét.

Elkezdett veszíteni a népszerűségéből ChatGPT, az OpenAI által novemberben elindított, mesterséges intelligenciára (MI) épülő chatbotja, amely hónapok óta lázban tartja az internetet. A Similarweb jelentése alapján augusztusban már a harmadik hónapja csökken az aktív felhasználók száma, bár az elemzőcég szerint a negatív dinamika már a végéhez közeledik – írta a Reuters.

ChatGPT Chat with AI or Artificial Intelligence technology. businessman using a laptop computer chatting with an intelligent artificial intelligence. Developed by OpenAI. Futuristic technology.
Fotó: Shutterstock

A ChatGPT weboldalának nemzetközi, asztali és mobil látogatottsága augusztusban 3,2 százalékkal, 1,43 milliárdra csökkent – igaz, ez a lassulás enyhébb, mint az előző két hónapban, amikor 10-10 százalékkal estek a havi felhasználói számok. Az oldalon eltöltött idő szintén rövidül, március óta az átlagos 8,7 percről augusztusban 7 percre.

Múlt hónapban azonban az egyedi látogatók száma 180 millióról 180,5-re nőtt. Az OpenAI szerint a szoftver népszerűsége csak átmenetileg csökkent, és az iskolák szeptemberi újranyitása miatt az alkalmazásuk iránti igény új erőre fog kapni.

A házi feladatokhoz segítséget kérő diákok az előző tanévben is jelentős növekedést jelentettek a ChatGPT számára, ennek a rétegnek az eltűnése, valamint a nyaralási szezon megmagyarázhatja a felhasználók csökkenését

– mondta David F. Carr, a Similarweb adatelemző cég szóvivője.

A ChatGPT megjelenésével a generatív mesterséges intelligenciák használata futótűzként terjedt a lakosság körében, a szerkesztéstől a kódolásig rengeteg területen segítséget nyújtott a feladatokban, és két hónappal az indulása után, januárban elérte a 100 millió aktív felhasználót. A Meta-féle Threads elindítása előtt a valaha volt leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazás volt, és most a világ 30 legkeresettebb weboldala közé tartozik.

Idén azonban már komoly versenyre lehet számítani az MI-piacon, ugyanis olyan techóriások, mint a Google vagy a Microsoft is elindították a saját alkalmazásaikat, amelyek a ChatGPT-hez hasonlóan a generatív mesterséges intelligenciára épülnek.

Beleuntak a kockázatitőke-befektetők a mesterségesintelligencia-propagandába

Ömlik a pénz a startupokba, de nemhogy válasz, még kérdés sincs az MI-fejlesztések végpiacaira vonatkozóan.

A vállalat számára az átmeneti csökkenés valószínűleg nem okozott komoly gondot: ChatGPT mellett az OpenAI a fejlesztőknek és a vállalatoknak szánt MI-modelljeihez való hozzáférés értékesítésével közvetlenül termel bevételt, miközben a Microsofttal való partnerségen keresztül eddig több mint 10 milliárd dollárnyi befektetésre tett szert.

 

ChatGPT OpenAI mesterséges intelligencia (MI) (AI)
Kapcsolódó cikkek