Meglepő eredményeket ért el az Amazon a második negyedévben, a részvényenkénti 65 centes profit bőven túlszárnyalta az elemzői várakozásokat, amelyek 35 cent profitot vetítettek előre. A jelentés magyar idő szerint csütörtök késő este érkezett, kereskedni az Amazon papírjaival csak a hivatalos tőzsdezárás utáni ráadás órában lehetett, amikor 9 százalék árfolyampluszt értek el az Amazon-papírok. 

Montreal,,Canada,-,July,11,,2019,:,Amazon,Prime,Day
Fotó: Shutterstock

Utoljára 2021 februárjában láthattak ekkora felülteljesítést a konszenzushoz képest a befektetők: akkor tették közzé a 2020-as negyedik negyedéves profitszámokat, köztük a 14,09 dolláros részvényenkénti nyereségadattal, ami majd a duplája lett a várakozásoknak. Amit akkor beárnyékolt Jeff Bezos vezérigazgató lemondása, de a most közölt negyedéves adatok alapján utódja – Andy Jassy – alatt sincs gond a jövedelmezőséggel. 

Jassy épp júliusban volt két éve az Amazon élén. A stratégia teljesen más, a lassuló értékesítési számok és a gazdaságot ért sokkok arra késztették az Amazont, hogy a Bezos-érára jellemző növekedéshajhászás helyett új utakra lépjen. Ráadásul nagy volt a nyomás a befektetők oldaláról is, akik érthetően nem fogadták kitörő örömmel, hogy 2022-ben az Amazon-részvények árfolyama lefeleződött. 

A csütörtöki beszámoló központi témája volt a költségcsökkentési program végrehajtása, amelynek fő eleme az átszervezés, a vállalat az országos hálózat helyett nyolc régióból álló földrajzi területet kiszolgáló modellre állt át. 

Ez optimálisabb készletgazdálkodást tesz lehetővé, amiből a vásárlók annyit tapasztalnak majd, hogy gyorsabban kapják meg a megvett árucikkeket. 

Részben ennek is köszönhető, hogy a fő tevékenység 3,21 milliárd dollár profitot termelt Észak-Amerikában, ami jókora fordulat a bázisidőszak 627 millió dolláros vesztesége után. Elemzők szerint ez már csak azért is pozitívum, mert így a vállalat nyeresége kevésbé kell hogy a felhőüzletágra (Amazon Web Service: AWS) támaszkodjon, amely szegmens profitmarzsa 29-ről 24,2 százalékra zsugorodott. 

A felhőüzletág, amely 2015-ben indult az Amazonnál, 12 százalékos éves bevételnövekedést ért el, ami impozáns szám, de a befektetők nem ehhez szoktak hozzá, ez ugyanis a legszerényebb éves bővülés az elmúlt nyolc évben. A trend alakulása érthető, ahogy nőttek a gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak Amerikában, úgy kezdtek a cégek költségcsökkentésbe, ami érzékenyen érintette a felhőszolgáltatókat. Az AWS azonban így is képes volt 20 milliárd dollárt meghaladó negyedéves bevételt szállítani. A jövőkép pedig pozitív, a várakozások szerint a mesterséges intelligencia körüli őrület további lendületet ad a felhőszolgáltatás-üzletágnak. 

A negyedév összesen 134,4 milliárd dollár bevételt hozott az Amazonnak, ami 11 százalékos növekedés, és felülmúlta a 9 százalékos bővülést jelző konszenzust.

Tartós maradhat a növekedés

A KBC Equitas elemzői így értékelték a társaság negyedéves számait:

Meggyőző teljesítményt nyújtott a második negyedév során az Amazon, hiszen visszatért a két számjegyű növekedési ütem, valamint rég nem látott felülteljesítés mutatotkozott eredmény tekintetében. Úgy tűnik, a cég által végrehajtott költségcsökkentési lépések hatékonyan működnek, többek között a legnagyobb mértékű elbocsátást hajtotta végre az elmúlt időszakban az Amazon. A következő negyedévre 9–13 százalék közötti növekedést prognosztizál a vezetőség, ebben fontos szerepet játszhat a nemrég lezajlott Prime Day akció is. Ami mindenképp pozitívum, hogy a cég felhőszegmense is igencsak jól teljesít továbbra is, habár a növekedés üteme némileg konszolidálódott, így is az AWS adja az operatív profit 70 százalékát. Az erős eredményeknek hála a zárást követően közel 9 százalékos pluszba került az árfolyam.